Nasihat Rasulullah Buat Suami Agar Tidak Kasar Kepada Wanita

Satu daripada empat wanita mengalami kekerasan dalam rumah tangga (singkatan: KDRT). Wanita muslim diharapkan tidak menyembunyikan hal ini dan membiarkannya begitu sahaja.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, “Aku katakan bahawa kamu harus memperlakukan wanita dengan baik. Yang terbaik darimu adalah yang memperlakukan isteri-isteri mereka dengan sebaik-baiknya. ”

Hadis tersebut sering diandaikan bagi umat muslim bahawa boleh melakukan kekerasan dalam rumah tangga. Padahal itu salah, malah Nabi berkata, “Jangan memukul perempuan”. Ini tidak hanya isteri, tetapi semua wanita seperti anak dan saudara.jangan kasari wanita, jangan kasari perempuan, jangan kasari isteri, jangan pukul isteri, larangan memukul isteri

Nabi juga mengatakan, ketika ditanya tentang kewajiban seorang suami terhadap isterinya, “Siapkan isteri ketika kamu makan, dan sediakan pakaian seperti engkau yang juga berpakaian. Jangan memukul wajahnya dan gunakan bahasa sopan ketika berbicara padanya.”

Dari kutipan di atas jelas bahawa adalah tidak boleh melakukan kekerasan dalam bentuk apa pun kepada isteri. Menulis dari Soundvision, di bawah beberapa penyebab utama berlaku kekerasan terhadap perempuan.

Ekonomi

Faktor sosial dan ekonomi membuat lelaki mudah marah dan emosi yang tidak stabil. Kemarahan akhirnya dilampiaskan kepada isteri. Sama ada dalam bentuk verbal mahu pun fizikal.

Cemburu

Cemburu kepada rakan sekerja lelaki si isteri atau karier isteri yang lebih berjaya. Kedua-dua hal itu membuat suami cemburu dan ketagih rasa marah hingga melakukan kekerasan kepada isteri.

BACA JUGA:  Sifat Yang Harus Dijauhi Oleh Semua Isteri

2 thoughts on “Nasihat Rasulullah Buat Suami Agar Tidak Kasar Kepada Wanita”

Leave a Comment

18 − one =