Aku Bukan Orang Jahat Tapi Kenapa Aku Malas Solat?

Aku bukan orang jahat. Aku tak ada merompak atau bunuh orang. Aku tak ada sebar fitnah buruk tentang orang lain. Aku tak ada minum arak. Aku macam muslim biasa. Berpakaian mengikut kebanyakan orang.

Tetapi kenapa tiba waktu solat, aku malas sangat nak dirikan solat? Malas sangat. Kadang-kadang tu ada la juga satu waktu dalam sehari, bila time iman naik sikit kan. Sikit je la. Itu pun acuh tak acuh, macam tak solat pun ye juga rasanya. Sebab tak rasa apa-apa.

Lepas tu iman turun balik. Ada terus tak buat juga solat tu. Aku rasa berdosa tapi aku tak mampu berubah. Kenapa dengan aku ni sebenarnya?”

“Aku bukan orang jahat. Aku jenis manusia yang suka sangat bantu orang lain. Kadang-kadang hati aku tersentuh lihat pengemis tepi jalan. Aku tak sanggup tengok jadi aku bersedekah. Aku pun macam muslimah lain.

kepentingan solat, wajib solat, solat awal waktu, dosa tinggalkan solat, hukuman tinggalkan solat,

Berpakaian macam perempuan lain kebanyakan tetapi mungkin ada satu, dua, tiga yang tak sempurna. Aku tahu tapi mungkin itu boleh diubah lagi. Tetapi yang paling aku risau, aku susah sangat nak ubah diri yang malas solat. Aku tahu berdosa tapi senang sahaja aku membiarkan waktu solat berlalu tanpa mendirikannya. Kenapa aku jadi macam ni? I…I just don’t get it…Please, help me…”

 1. 1. Sebab tak sedar diri itu hamba Allah.
  2. Sebab tak ingat mati.
  3. Sebab seronok hidup dekat dunia.
  4. Sebab tak fikir waktu sakaratul maut nanti.
  5. Sebab lalai dengan kemewahan.
  6. Sebab kurang ilmu agama.
  7. Sebab terlalu mengikut hawa nafsu.
  8. Sebab malas mujahadah.
  9. Sebab solat dianggap sekadar ritual yang tidak dihayati.
  10. Anda bagilah sebab sendiri. Diri sendiri lebih kenal diri sendiri. Tanya diri sendiri kenapa aku jadi begini.

Anda melihat manusia yang berbuat baik terhadap kucing jiran tetapi apabila pulang ke rumah, kucing sendiri disepak dan disiksa. Pelik tak? Begitulah kelihatannya. Berbuat baik kepada manusia tetapi hubungan diri sendiri dengan Allah melalui solat sendiri tidak dijaga. Bagaimana begitu?

Anda baik dengan manusia sekarang. Kenapa tidak dilengkapkan sahaja kebaikan itu dengan solat yang sempurna?

Solat itu menyucikan jiwa dan hati. Terutama menyemai rasa ikhlas dalam melakukan amalan. Bimbang andai kebaikan selama ini yang dilakukan mungkin hanya kepuraan di hadapan manusia sedangkan solat ditinggal di belakang manusia.

Bimbang. Kerana solat yang ditinggal, amalan kebaikan yang lain tersangkut waktu hari perhitungan.

BACA JUGA: Perlu Diingat, Ini Sujud Yang Membatalkan Solat

Ingat lima perkara sebelum lima perkara.

“Ingat lima perkara sebelum lima perkara

 • Sihat sebelum sakit
 • Muda sebelum tua
 • Kaya sebelum miskin
 • Lapang sebelum sempit
 • Hidup sebelum mati”

Kalau kita boleh fikir masa hadapan. Mahu kahwin. Mahu kereta besar. Mahu rumah besar. Duit pun kalau boleh nak besar tak muat kilang proses duit palsu Saidina. Kenapa kita tidak boleh fikir yang ke hadapan lagi? Bukan tentang soal hidup di dunia sahaja. Tetapi juga soal hidup sesudah mati.(akhirat).

Ingat mati sentiasa. Bukan fikiran itu hanya sepenuhnya pada dunia. Seronok di dunia. Tetapi tidak sedar sebenarnya keseronokan yang ada ini sementara cuma. Kebahagiaan hakiki adalah di akhirat sana.

Cara lebih mudah mengingat mati dengan meletakkan kain kafan di dalam almari baju,setiap anda menukar baju setiap kali itulah terpandang kain kafan,jelas anda akan mengingat mati.

“Dan perintahkanlah keluargamu melaksanakan solat dan sabar dalam mengerjakannya. Kami tidak meminta rezeki kepadamu, Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan akibat (yang baik di akhirat) adalah bagi orang yang bertakwa” (Surah Taha ayat 132)

BACA JUGA:  Tak Solat Hidup Senang Kaya, Solat Tapi Hidup Susah. Mengapa?

Leave a Comment

15 − twelve =