7 Zikir Sebagai Amalan Menjemput Rezeki Melimpah Ruah

Sempena awal Muharram ini, marilah sama-sama memperbanyakkan zikir yang dengannya semoga kita mendapat keampunan dan pahala. Begitu juga jika kita inginkan rezeki yang melimpah dan berkat, jom amalkan 7 zikir ini sebagai amalan menjemput rezeki. Insyaa Allah.

1. Memperbanyak Membaca – La hawla Wala Quwwata Illa billah

“Barangsiapa yang lambat datang Rezekinya hendaklah banyak mengucapkan – La hawla Wala Quwwata Illa billah.” (HR. At- Tabrani)

2. Membaca – La Ilaha Illallahul Malikul Haqqul Mubin

“Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illallahul malikul haqqul mubin maka bacaan itu akan menjadi Keamanan dari Kefakiran dan menjadi Penenteram dari rasa Takut dalam Kubur.” (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami).

3. Membaca – Subhanallah wabihamdihi Subhanallahil adziim

“Dari setiap Kalimat itu seorang MALAIKAT yang BERTASBIH kepada ALLAH Ta’ala sampai hari Kiamat yang Pahala Tasbihnya itu diberikan Untukmu.” (HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

4. Membaca Surat Al-IKHLAS

“Barangsiapa membaca Surat Al-Ikhlas ketika masuk rumah maka berkah bacaan menghilangkan kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya.” (HR. AtTabrani)

5. Membaca Surat Al-WAQIA’AH

“Barangsiapa membaca surah Al-Waqiaah setiap malam, maka TIDAK akan ditimpa Kesempitan Hidup.” (HR. Al-Baihaqi dalam Syu’ab Al-Iman)

6. Memperbanyak SELAWAT KEATAS NABI

“Dari Umar bin Khaththab dari Nabi SAW bersabda bersabda: Barangsiapa Berselawat kepadaku satu kali Selawat maka ALLAH akan membalas sepuluh kali Selawat dan Mengangkatnya Sepuluh DARJAT.” (Dikeluarkan Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad, Ibnu Abu Syaibah, al-Bazzar, Ibnu Syahiin dan al-Ismaili dengan sanad ma’lul)

7. Melazimkan BERISTIGHAFAR

“Barangsiapa melazimkan Beristighfar nescaya ALLAH akan Mengeluarkan dia dari segala Kesusahan dan Memberikan Rezki dari arah yang tidak diDuga-Duga.” (HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah)

Doa Menjemput Rezeki

Ya ALLAH berikanlah kami rezeki yang Luas,
Rezeki yang halal lagi baik tanpa memberatkan kami,
Jika rezki kami ada dilangit maka turunkanlah,
Jika ada dibumi maka keluarkanlah,
Jika jauh maka dekatkanlah,
Jika dekat maka mudahkanlah,
Jika sedikit maka banyakanlah,
Jika banyak maka berkatilah agar kami dapat menolong ANAK-ANAK YATIM, FAKIR MISKIN, MEREKA YANG DALAM KESUSAHAN dan KEDHAIFAN.
YA ALLAH. Kabulkanlah doa kami. Aamiiin

Kemampuan setiap orang beramal adalah berbeza, kalau tidak mampu beramal semua cuba amalkan satu persatu. Biar sedikit tetapi istiqamah.

Jangan lupa berdoa kepada Allah SWT agar diberi kemampuan untuk beramal. Kalau tidak mampu beramal semua jangan tinggal semua, nanti kita yang rugi.

Semoga memberi manfaat.

2 thoughts on “7 Zikir Sebagai Amalan Menjemput Rezeki Melimpah Ruah”

Leave a Comment

fifteen − thirteen =