Teka-teki Imam Al-Ghazali Yang Menginsafkan Kita

Pada suatu hari, Imam Al-Ghazali yang sedang berkumpul dengan murid-muridnya, lalu beliau bertanya suatu pertanyaa yang berupa satu teka-teki;

Apakah yang paling dekat dengan kita di dunia ini?

Murid 1 : Orang tua
Murid 2 : Guru
Murid 3 : Teman
Murid 4 : Kaum kerabat

Semua jawapan itu benar, tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah S.W.T bahawa “setiap yang bernyawa pasti akan mati (Surah Ali-Imran :185).

Apakah yang paling jauh dari kita di dunia ini?

Murid 1 = China
Murid 2 = Bulan
Murid 3 = Bintang
Murid 4 = Matahariteka teki, teki teki islam, Teka Teki Imam Al-Ghazali, Imam Al Ghazali

Semua jawapan itu benar, tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Apakah yang paling besar didunia ini?

Murid 1 : Gunung
Murid 2 : Matahari
Murid 3 : Bumi

Semua jawapan itu benar, tetapi yang paling besar sekali adalah HAWA NAFSU. Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka (Surah Al-A’raf:179).

Apakah yang paling berat didunia?

Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah

Semua jawapan itu benar, tetapi yang paling berat sekali adalah MEMEGANG AMANAH.

Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah S.W.T meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini.

Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah S.W.T sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah. (Surah al-Azab:72).

Apakah yang paling ringan di dunia ini?

Murid 1 : Kapas
Murid 2 : Angin
Murid 3 : Debu
Murid 4 : Daun-daun

Semua jawapan itu benar, tetapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.

Apakah yang paling tajam sekali di dunia ini?

Murid-murid dengan serentak menjawab: Mata pedang!

Jawapan itu benar, tetapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

Leave a Comment

ten + eighteen =