Pasangan Suami Isteri Dianggap Berzina Jika Melakukan Perkara Ini

PERKAHWINAN adalah satu ikatan antara lelaki dengan perempuan dimana satu ikatan yang SAH disisi ISLAM. Akan tetapi nafsu manusia yang begitu susah untuk dikawal maka terjadilah satu lubang maksiat iaitu PENZINAAN.

Ada pihak keluarga biasanya memilih jalan untuk menutup malu dengan melakukan pernikahan apabila terjadinya penzinaan dan si perempuan telah sarat mengandung. Bila dapat tahu anak mengandung luar nikah, cepat cepat dikahwinkan.

Berdasarkan kenyataan tersebut, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

Pasangan suami isteri akan dianggap sentiasa berzina jika melakukan perkara ini.

Soalan 1: Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?
JAWAPAN: Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 2: Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?
JAWAPAN:Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 3: Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?
JAWAPAN:Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakan ayah kepada bayi yang dikandung itu.

Soalan 4: Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?
JAWAPAN:Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi,secara sah.

Soalan 5: Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?
JAWAPAN:Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

Soalan 6: Apakah hak seorang anak luar nikah?
JAWAPAN:Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

Soalan 7: Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?
JAWAPAN:Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

Soalan 8: Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?
JAWAPAN:Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.

Soalan 9: Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

JAWAPAN:Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak

semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.
Kesimpulannya: Ibu bapa, saudaramara, org2 kampung, tok2 imam, tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan perkahwinan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat

Tolong jangan abaikan perkara ini. Ini merupakan satu perkara yang serius. Jadi, fahami dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu.

Mafhumnya: Katakanlah: Sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkan sekalian alam.

P/S : Semoga ia bermanfaat pada pembaca.

Kredit : USTAZ ROSLI AL HAFIZ

2 thoughts on “Pasangan Suami Isteri Dianggap Berzina Jika Melakukan Perkara Ini”

  1. Asalammualaikum ustaz,maaf sekiranya saya tak berapa pandai bekata2 macam nie ustaz d sini(Sarawak) banyak yg mengandung dulu baru khawin,bagai manakah nanti nya umat Islam dekat Sarawak kalau, asal mengandung baru kawin kalau tak mengandung sampai bertahun-tahun bercinta.saya pun hairan kenapa mereka boleh kawin di Jais dan buat undangan majlis bersanding tak ada ke cara pencegahan sebelum mereka di ijab kabulkan sah menjadi suami isteri..saya saran kan cek kehamilan sebelum d beri hak untuk sah menikah,maaf sekali lagi kalau saya salah.insya Allah saya akan cuba bagi tahu dia tentang hal ini tapi ustaz kalau ada di antara mereka adalah jiran saya tapi saya tidak bagi tahu tentang pekara ni kerana x mahu ada masalah dengan jiran tetangga ada kah saya pun turut berdosa sama dosanya dengan mereka(saya akan merasa serba salah)saya ni bkan pandai bab agama tapi saya sedang memperbaiki diri

    Reply

Leave a Comment

2 × 5 =