Inilah 8 Sumber Pahala Wanita Yang Bergelar Isteri

Dalam kehidupan rumah tangga seorang isteri memiliki tanggung jawab untuk mengurus suami dengan sebaik mungkin. Selain itu dia juga dituntut agar selalu memberikan yang terbaik bagi suami dan keluarganya.

Sehingga jika dia benar-benar menjalankan peranannya dengan baik, maka Allah SWT akan memberikannya pahala yang teramat besar. Disamping itu, terdapat 8 sumber pahala bagi para wanita yang bergelar isteri.

Hal ini merupakan sebuah penghargaan yang diberikan Allah SWT bagi para muslimah yang telah menjalankan peranannya sebagai seorang isteri yang baik. Meskipun kita sedia maklum golongan paling ramai di neraka adalah wanita, namun sebenarnya wanita bergelar isteri lebih banyak sumber pahala yang membantu kaki mereka melangkah ke syurga.

Jadi apakah 8 sumber pahala tersebut ? Berikut ulasan selengkapnya.

1. Seorang isteri yang memberikan minum segelas air kepada suaminya adalah lebih baik dari berpuasa setahun

2. Setiap makanan yang disediakan seorang isteri bagi suaminya, maka jauh lebih baik daripada ia mengerjakan ibadah haji dan umrah

3. Apabila seorang isteri mandi junub disebabkan jima’ oleh suaminya, maka jauh lebih baik baginya daripada mengorbankan 1000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin

4. Jika seorang isteri hamil maka dia dicatatkan sebagai seorang yang syahid dan khidmatnya kepada suaminya dianggap sebagai jihad.

5. Seorang isteri yang menjaga dan memelihara anak-anaknya dengan baik, maka hal tersebut menjadi benteng neraka serta pandangan yang baik dan harmoni terhadap suaminya menjadi tasbih atau zikir baginya.

6. Disebutkan pula bahawa tidak akan putus ganjaran pahala dari Allah SWT bagi seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya.

7. Apabila seorang isteri meninggal dunia dan suaminya redha, maka ia akan dimasukkan ke dalam syurga

8. Apabila dia mengerjakan solat fardhu lima waktu, berpuasa pada bulan ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya, maka dia berhak masuk syurga dari pintu mana saja yang dia suka.

Demikianlah 8 sumber pahala yang diberikan Allah SWT bagi para wanita yang bergelar isteri. Dimana hal ini merupakan nikmat yang paling luar biasa terutama bagi seorang isteri yang solehah.

Selain itu sumber pahala ini merupakan penghargaan yang diberikan Allah SWT kepada para muslimah yang telah berperanan menjadi seorang isteri yang taat. Namun bukan hanya sekadar menjadi isteri yang baik, tetapi juga mereka yang mampu memelihara anak-anaknya dengan baik juga.

Disamping itu hal ini merupakan peringatan dan renungan bagi kita semua agar mampu menyiapkan diri zahir dan batin untuk melayani dan mengurus suami dengan sempurna serta mendidik anak-anak dengan baik.

Meskipun kadang kala isteri selalu di duga dengan perangai suami yang tidak taat pada agama, namun isteri yang baik, sabar, teguh dan tabah serta yang tetap melaksanakan kewajibannya sebagai seorang isteri adalah yang terbaik di mata Allah SWT. Semoga bermanfaat.

Leave a Comment

sixteen − 12 =