Inilah Doa Nabi Sulaiman Untuk Jadi Kaya Dan Murah Rezeki

Nabi Sulaiman adalah seorang Nabi yang dianugerahi kekayaan berlimpah. Selain kayanya Nabi Sulaiman, dia bahkan dijuluki sebagai Raja segala mahluk.

Kerajaan Nabi Sulaiman sangatlah besar. Istananya pun megah, berlapis emas dan permata. Selain diberikan anugerah kekayaan, Nabi Sulaiman juga diberi mukjizat iaitu ia dapat mengerti bahasa haiwan dan dapat berbicara pada jin, serta dapat menundukan keduanya.

Doa Nabi Sulaiman

Semua yang dimiliki oleh Nabi Sulaiman semasa hidupnya tentu tak lepas dari kuasa Allah SWT. Doa-doa yang dipanjatkan nabi sulaiman telah dikabulkan dan diijabah oleh Allah sehingga beliau dapat memiliki semua yang diingininya.

Jadi, pada masa sekarang banyak orang yang ingin kembali mengamalkan doa-doa nabi Sulaiman tersebut dengan bermacam tujuan, misalnya untuk mengharap rezeki dan kekayaan, menyembuhkan orang sakit, atau untuk menundukan haiwan buas.

Oleh kerana itu, di artikel kali ini kami akan membahas doa-doa tersebut untuk dapat anda hafalkan dan anda amalkan.

1. Doa Nabi Sulaiman untuk Kekayaan

Doa Nabi Sulaiman yang pertama ini adalah doa yang dapat digunakan untuk memohon kelancaran rezeki dan untuk kekayaan. Jika Anda saat ini sedang mengalami kesulitan ekonomi, atau berharap agar kewangan anda lebih baik, amalkanlah doa agar rezeki lancar seperti yang tercantum dalam QS Shaad ayat 35 berikut ini.

Latinnya : Rabbi ighfir lii wahab lii mulkan laa yanbaghii li-ahadin min ba’dii innaka anta lwahhaab.

Ertinya : Ya Tuhanku, ampunilah aku dan anugerahkanlah kepadaku kerajaan yang tidak dimiliki oleh seorang juapun sesudahku, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pemberi.

Doa tersebut dapat diamalkan setiap kali anda selesai menunaikan solat fardu. Namun, akan lebih baik lagi bila anda aktif menunaikan solat Dhuha dan membacakan doa Nabi Sulaiman tersebut setiap hari.

Akan tetapi, semua doa tersebut harus diiringi dengan ikhtiar, usaha, dan kerja keras anda kerana tidak mungkin kekayaan jatuh dari langit tanpa anda mengusahakannya sendiri. Doa adalah sekadar munajat yang dapat melancarkan datangnya rezeki.

2. Doa Nabi Sulaiman untuk Menundukan Haiwan dan Mengusir Jin

Seperti yang terangkum dalam sejarah kehidupannya di Al-Qur’an, Nabi Sulaiman semasa hidupnya dibekali dengan mukjizat dapat berbicara dan mengerti bahasa haiwan dan jin. Mukjizat nabi Sulaiman tersebut sangat bermanfaat bagi kemudahan syiar dan dakwahnya.

Dengan mukjizat itu, semua haiwan serta semua jin yang ada di muka bumi tunduk akan perintah beliau.

Jadi, bila anda ingin memiliki sedikit karomah dari mukjizat Nabi Sulaiman tersebut, amalkanlah doa berikut ini seperti yang tercantum dalam QS An-Naml ayat 30 dan 31:

Latinnya : Bismilaahir rahmoonir rohiim. Laa ta’luu ‘alayya wa’tuunii muslimiin.

Ertinya : Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang. Bahwa janganlah kamu berlaku sombong kepadaku, dan datanglah kepadaku sebagai orang-orang yang berserah diri.

Doa di atas dapat dibacakan untuk mengubati orang yang kesakitan. Bacakan doa pengusir jin tersebut di telinga kanan orang yang sakit seraya menekan ibu jari kaki kanan dan kirinya, insya Allah jin yang menggangu dan merasuk tubuh orang tersebut akan keluar dengan sendirinya. Doa ini sudah banyak dibuktikan dan terbukti makbul.

Oleh kerana itu, hafalkanlah agar bila suatu saat diperlukan Anda boleh langsung menggunakannya.

Selain untuk mengusir jin, doa Nabi sulaiman di atas juga dapat digunakan untuk menjinakan binatang. Semisal anda bertemu ular liar atau binatang buas lainnya sehingga anda berada dalam bahaya, bacalah doa di atas seraya berpasrah diri kepada Allah. Insya Allah, haiwan liar tersebut akan pergi dan tidak mengganggu anda lagi.

3. Doa Nabi Sulaiman dalam Bersyukur

Kekayaan, mukjizat, dan kekuasaan yang diberikan oleh Allah kepada Nabi Sulaiman tidak sedikit pun mengubah keperibadiannya. Beliau justeru selalu memohon kepada Allah agar boleh selalu menjaga amanat dan kodratnya sebagai mahluk. Beliau selalu bersyukur dan meminta agar dia tergolong orang-orang yang pandai bersyukur.

Dan justeru kerana itulah Allah kemudian malah menambah nikmat-nikmat kepadanya. Sebagai seorang muslim, ada baiknya kita meniru sikap Nabi Sulaiman dalam menyikapi nikmat yang diberikan Allah kepada kita. Kerana, semakin kita bersyukur, maka Allah akan semakin menambah kenikmatan dalam kehidupan kita.

Bacalah doa nabi Sulaiman untuk bersyukur berikut ini sebagaimana terdapat dalam QS An-Naml ayat 19.

Latinnya : Rabbi awzi’nii an asykura ni’mataka latii an’amta ‘alayya wa’alaa waalidayya wa-an a’mala shaalihan tardaahu wa-adkhilnii birahmatika fii ‘ibaadika shshaalihiin

Ertinya : Ya Tuhanku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh.

Jadi, demikianlah beberapa doa Nabi Sulaiman yang dapat kami sampaikan di kesempatan kali ini. Semoga dengan mengamalkan doa-doa tersebut secara ikhlas dan berserah diri, apa yang menjadi keinginan anda dapat dikabulkan oleh Allah SWT. Amin Allohumma Amin.

BACA JUGA: Amalkan Baca Al-Mathurat Pagi & Petang, Ganjarannya Dalam Rumah Tangga

2 thoughts on “Inilah Doa Nabi Sulaiman Untuk Jadi Kaya Dan Murah Rezeki”

Leave a Comment

1 × 5 =