Home All Isu Semasa “Dilempar Roti Berinti Daging Babi” – Reaksi Pemain Bola Sepak Muslim Ini...

“Dilempar Roti Berinti Daging Babi” – Reaksi Pemain Bola Sepak Muslim Ini Buat Penonton Terdiam!

869
2

Dalam satu perlawanan bola sepak Schalke 04 menentang Bayer Leverkusen, penyokong Schalke 04 bertindak melempar roti berinti daging babi kepada pemain bola sepak Turki, Hakan Calhanoglu

Hakan Çalhanoğlu merupakan pemain bola sepak profesional Muslim dari Turki.

Hakan Calhanoglu, Hakan Calhanoglu pemain bola islam, Hakan Calhanoglu pemain bola antarabangsa,

Dalam satu perlawanan bola sepak Schalke 04 menentang Bayer Leverkusen, penyokong Schalke 04 bertindak melempar roti berinti daging babi kepada pemain bola sepak Turki, Hakan Calhanoglu kerana dia seorang Muslim.

Namun tindak balas yang diberikan oleh pemain kebangsaan Turki ini mengejutkan penonton bola sepak yang hadir. Apa yang beliau lakukan?

Çalhanoğlu mengumpulkan roti tersebut dan mencium sebanyak tiga kali dan meletakkan roti tersebut ditepi padang.

Seperti diketahui, umat Islam dilarang sama sekali untuk menyentuh apatah lagi memakan babi, namun reaksi yang ditunjukkan oleh pemain ini sangat tidak disangka sekali.

Dalam budaya Turki juga, roti sangat dihormati kerana ia merupakan antara makanan utama yang kebanyakan menjadi makanan diet rakyat. Adat untuk tidak meninggalkan roti di atas lantai adalah untuk menghormati mereka yang tidak mampu membeli roti.

Perlawanan ini telah berakhir dengan skor 1-1 dan Çalhanoğlu mendapat banyak puji-pujian dengan tindakan profesionalnya terhadap provokasi semasa perlawanan.

Video :

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

“Dilempar Roti Berinti Daging Babi” – Reaksi Pemain Bola Sepak Muslim Ini Buat Penonton Terdiam! 1

2 COMMENTS

  1. […] Roti sudah dikira makanan mewah. Tengok TV buka drama “PJ HOLDING” cerita orang kaya-kaya makan pagi dengan roti dengan butter. Kita pun teringin juga cuma roti ketika itu kalau yang ada pun, roti Superloaf Cap Superman RM0.70 sebuku. RM0.70 sudah dikira mahal kerana peneroka Felda jarang ada tunai dalam tangan kecuali kita rajin buat kerja-kerja sampingan. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here