“Asiah Abd Jalil Bukan Lagi Seorang Muslim Yang Normal”,- Ayah Asiah

PETALING JAYA: Asiah Abd Jalil bukan lagi seorang Muslim yang normal kerana meninggalkan solat fardhu, ujar Abd Jalil Abd Rahman. Bapa kandung kepada Asiah Abd Jalil itu juga meminta agar mereka yang mengikuti laman sosial anaknya sudi mendoakan agar puterinya itu kembali menunaikan solat fardhu secepat mungkin.
Sebelum ini Asiah Abd Jalil telah mengumumkan untuk tidak lagi melaksanakan solat fardhu dan mahu menuntut cerai daripada suaminya setelah kononnya suaminya menuduhnya murtad kerana berkawan dengan Siti Kasim.
Abdul Jalil Abd Rahman berkata, “Dalam keluarga Muslim yang setiap ahli keluarganya menjaga solat fardu 5 waktu sehari, jika salah seorang darinya cuma solat Maghrib dan Isya’ sahaja, maka ahli ini adalah dikira tidak normal.”
asiah bukan muslim normal lagi, asiah tinggalkan solat, asiah di tunjal kepala, rumahtangga Asiah, komen ayah Asiah
“Oleh itu bila Asiah meninggalkan kesemua solat fardu setiap hari maka itu adalah simptom bahawa beliau bukanlah lagi seorang Muslim yang normal,” menurutnya lagi. Mendapati terdapat ramai yang tergamak menghasut anaknya untuk meneruskan niatnya untuk bercerai, Abdul Jalil menasihati mereka agar tidak lagi meneruskan perbuatan sedemikian.
Beliau berkata, “Membina sebuah masjid bukan satu kerja mudah. Tetapi nak meruntuhkannya walaupun masjid berjaya kekal 1000 tahun amatlah mudah. Contohnya, lihatlah apa yang berlaku di Syria.” “Apa salahnya jika sama-sama berusaha menjaga agar masjid yang telah terbina dan telah mempunyai ahli jemaah yang agak ramai itu terus makmur.”
asiah bukan muslim normal lagi, asiah tinggalkan solat, asiah di tunjal kepala, rumahtangga Asiah, komen ayah Asiah
“Acik yang terlibat cara langsung membina masjid tersebut tentulah amat menghargai setiap sentuhan yang ikhlas untuk mengukuhkan lagi masjid itu.” “Kalau pun tak mampu memberi sentuhan positif semoga janganlah pula meniupkan udara negatif ke atas masjid tersebut,” katanya lagi. Menurutnya lagi, suami anaknya adalah seorang anak, suami dan ayah yang cemerlang, tidak sepertimana yang digambarkan oleh orang yang mempunyai “akal yang tak normal”.
“Acik memang menilai Hatta sebagai seorang anak, suami dan ayah yang cemerlang. Acik percaya sesiapa juga yang kenal Hatta akan bersetuju dengan penilaian Acik. Yang tak akan setuju ialah akal yang tak normal.” Beliau juga menasihati agar mereka yang mengikuti tulisan anaknya di laman sosial agar bersikap rasional dan tidak terus menerima bulat-bulat segala dakwaan yang Asiah hamburkan di laman Facebooknya. Beliau berkata,
“Membaca tulisan Asiah dalam wallnya ini, Acik tidak nafi ada kebenarannya. Namun bagi Acik tak semua yang beliau dakwa itu kebenaran belaka.” “Maka sukalah Acik menasihati semua peminat dan pengikut Asiah agar “yang manis jangan terus ditelan, yang pahit jangan terus dibuang”. Rationalise lah terlebih dahulu,” nasihat beliau.
Komen Ayah Asiah – Abd Jalil Abd Rahman
Assalamualaikum w.w.!
Acik adalah ayah kandung kpd Asiah. Ketika Asiah masih bayi hinggalah umurnya beberapa tahun, Asiah masih belum kenal Acik. Akan tetapi sebagai insan yang sudah dewasa ketika itu, Acik sudah mengenali beliau sejak dari baru lahir hinggalah sekarang ini.
Jadi tempoh Acik mengenali Asiah tentulah lebih lama dari tempoh beliau mengenali Acik. Oleh kerana itu, maka tak salahlah jika Acik mendakwa bhw Acik lebih mengenali Asiah dari beliau mengenali Acik.
Membaca tulisan Asiah dlm wallnya ini, Acik tidak nafi ada kebenarannya. Namun bagi Acik tak semua yang beliau dakwa itu kebenaran belaka. Maka sukalah Acik menasihati semua peminat dan pengikut Asiah agar “yang manis jangan terus ditelan, yang pahit jangan terus dibuang”. Rationalise lah terlebih dahulu.
Sebagaimana yg pernah Acik sebut sebelum ini, Asiah adalah individu yang masih perlu dinasihati. Beliau bukanlah lagi individu yang wajar ditauladani, sekurang-kurang utk seketika ini.
Mengikut penilaian Acik, Asiah sekarang sedang berada dalam suasana yang sangat tidak normal. Acik percaya bhw semua individu yang membaca tulisan Asiah akhir-akhir ini bersetuju dengan Acik, kecualilah mereka yang juga tidak normal.
Acik harap semua yang mengikuti tulisan Asiah akan sudi berdoa agar beliau kembali normal ASAP, insyaAllah. Atas sumbangan doa anda, Acik dan seluruh ahli keluarga, mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga. Mudah-mudahan Allah makbulkan doa kita semua.
Wallahualam.
Acik AJAR”

Leave a Comment

1 × one =