Apakah Hukum Menjual Pakaian Mengikut Bentuk Badan Si Pemakai?

JUAL BAJU ONLINE PUN ADA SYARAT DAN IKUT SYARIAT ? – Bukan benda main-main. Ini betul-betul dan perlu diketahui dan wajib. Sekiranya kita sebagai penjual. Kerana kita pun tetap akan dapat dosa jika kita tak jual dengan ikhlas dan bantu bersertakan niat yang baik untuk bawa pemakai dan orang ramai je jalan ALLAH yang dirahmati ALLAH.

hukum jual baju ikut bentuk badan, hukum jual baju seksi, hukum jual pakaian tak patuh syariah

Bukan sekadar jual dan lariskan sahaja. Ingat tu. Kalau online ijab qabul pon perlu. Lepas pembeli dapat baju atau barang tu. Ijab kabul. Balas balik saya jual.. Saya beli…

Sesiapa yang berniaga pakaian dan tudung tentukan menutup aurat, Jika tidak kita menjual akhirat untuk mendapat dunia yang sedikit. Jika baju dedah aurat setiap kali orang yang beli dari kita kita dapat dosa mereka.

Jika Allah panggil kita esok? Jom kita semua tentukan semua perniagaan syariah compliant. Kadang kita ada masalah sebenarnya kita buat masaalah itu kerana kedegilan kita. Lihat pakaian kita semua skrg
hukum jual baju ikut bentuk badan, hukum jual baju seksi, hukum jual pakaian tak patuh syariah
Apakah hukumnya peniaga menjual pakaian berimejkan Muslimah tetapi ia mengikut bentuk badan si pemakai? Ini kerana ramai wanita masa kini memakai jubah tetapi pakaian itu menampakkan bentuk badan.

ALIF, Shah Alam, Selangor

Secara umumnya, saudara boleh merujuk sabda Rasulullah:

“Barang siapa merintis (memulai) dalam agama Islam sunnah (perbuatan) yang baik, maka baginya pahala daripada perbuatannya itu, dan pahala daripada orang yang melakukannya (mengikutinya) setelahnya, tanpa berkurang sedikit pun daripada pahala mereka.

“Dan barang siapa merintis dalam Islam sunnah yang buruk maka baginya dosa daripada perbuatannya itu, dan dosa daripada orang yang melakukannya (mengikutinya) setelahnya tanpa berkurang daripada dosa mereka sedikit pun.” (Hadis riwayat Muslim)

Bagaimanapun, hukum berjual beli diharuskan selagi peniaga menjual barang yang baik dan mengikut kehendak disyariatkan.

Peniaga juga menjual sesuatu barang dengan sangkaan baik. Pembeli pula menggunakannya dengan tujuan baik. Kekhuatiran di sini tidak berasas. Saudara seharusnya mengambil peluang menjalankan dakwah ketika melakukan urus niaga.

Sebagai contoh, saudara boleh menjelaskan bahawa pakaian ini nipis atau tidak menutup aurat de­ngan sempurna, oleh itu hendaklah dipakai dengan pakaian yang lain bersama.

Saudara masih boleh bersangka baik bahawa kemungkinan pembeli memakainya ketika bersama keluarga atau sebagai satu tarikan untuk suami yang masih dibenarkan oleh Islam.

Sebagai langkah berhati-hati, saudara boleh mencari barangan jelas menepati syariat tanpa ada keraguan. Wallahualam.

Leave a Comment

5 × 5 =