6 Dosa Yang Allah Tidak Ampunkan Sekalipun Dengan Taubat

Setiap manusia tidak mampu lari dari melakukan dosa, tetapi ada dosa-dosa yang Allah tidak akan ampunkan meskipun kita bertaubat. Semoga kita dijauhkan dari melakukan dosa-dosa seperti ini. Semoga perkongsian ini menjadi tauladan kepada kita dalam kehidupan seharian.

1- Makan harta anak yatim secara haram.
( untuk menghapuskan dosa tersebut pemakan harta anak yatim mesti membayar kembali harta yang telah digunakan serta memohon maaf kepada anak yatim tersebut . Jika anak yatim tersebut memaafkan perbuatannya, barulah boleh bertaubat kepada Allah SWT. Seandainya anak yatim tersebut tidak memaafkan perbuatannya maka dosanya tidak terhapus).

2- Menuduh wanita solehah berzina.
( Orang yang menuduh wanita solehah hendaklah memohon maaf kepada wanita tersebut, jika wanita solehah tersebut memaafkan, maka terhapuslah dosa tersebut dan bolehlah penuduh bertaubat kepada Allah SWT. sekiranya wanita solehah tidak memaafkannya maka dosa tidak terhapus dan tidak boleh bertaubat kepada Allah SWT ).

3- Lari dari medan Jihad yang memperjuangkan kalimah Allah SWT.
( Mereka yang lari dari medan jihad adalah mereka yang dayus dan tidak layak memasuki Syurga, cuba kaji dalam sejarah Islam hukuman mereka yang lari dari medan Jihad sehingga Rasulullah SAW terpaksa menunggu Arahan Allah SWT untuk memaafkan kesalahan tersebut ).

4- Melakukan sihir.
( Mereka belajar sihir dan pengamal sihir adalah mereka yang Syirik kepada Allah SWT, memang tidak layak bertaubat kepada Allah SWT melainkan mengucap kembali kalimah Syahadah dan mesti menyerah kepada kerajaan Islam untuk melaksanakan hukuman yang sewajarnya ).

5- Bersyirik kepada Allah SWT atau menyamakan kedudukan Allah SWT dengan makhluk.
( Dosa syirik atau menyamakan Allah SWT dengan makhluk samada melalui niat,percakapan dan perbuatan yang disedari atau tidak disedari maka dosa ini tidak boleh bertaubat kecuali dengan mengucap kembali kedua Kalimah Syahadah dan pemerintah Islam mesti melaksanakan hukuman hudud barulah Allah SWT rela menerima kembali amal ibadat seseorang hamba yang telah menduakan Allah SWT atau menyamakan Allah SWT atau menyengutukan Allah SWT).

6- Membunuh Para Nabi yang diutuskan oleh Allah SWT.
( Mereka yang membunuh Para Nabi hendaklah dihukum bunuh dan terserah kepada Allah SWT untuk mengazab mereka. Rasulullah SAW pernah mengutuskan utusan untuk membuuh mereka yang menghina atau mengejek Allah SWT dan Rasulullah SAW semasa penubuhan Negara Islam Madinah).

2 thoughts on “6 Dosa Yang Allah Tidak Ampunkan Sekalipun Dengan Taubat”

  1. Assalammualaikum ustaz… Saya Noorain Dari meru.. Saya ingin bertanyakan soalan tentang apakah hukum seseorang anak dan menantu mengungkit pemberian yg di beri kepada Adik beradik si isteri dan arwah ibu si isteri semasa arwah ibu si isteri masih hidup dia menjanjikan berbelanjaan kos ubat2tan dia akan tanggung.. Adik beradik si isteri akan di jaga… Akan tetapi setelah si ibu meniggal dunia… Ada perselisihan faham antara ayah mertua dengan menatu menjadikan mereka bergadunh x bertegur… Sehinggakan c menantu meluahkan kepada orang main yang dia tidak ikhlas membantu keluarga si isteri… Apa pandangan ustaz tentang hal ni?? Mohon ustaz berikan doa pelembut hati untuk keluarga kami..

    Reply

Leave a Comment

three × three =