5 Cara Menghukum Anak Yang Dilarang Dalam Islam

Anak merupakan hadiah dari Allah buat pasangan yang berumahtangga, sama ada kita bersedia atau tidak kehadiran cahaya mata merupakan perancangan Allah untuk kita memiliki keluarga yang sempurna.

Memiliki cahaya mata tidak sekadar memerlukan persediaan dari segi material malahan kekuatan mental kedua orang tua sangat diperlukan. Tidak semua anak yang lahir mempunyai ciri-ciri mudah di jaga. Ada anak memang dilahirkan untuk menguji kesabaran kedua orang tuanya.

Semakin anak membesar, pelbagai ragam yang mereka lakukan untuk menarik perhatian ibu bapa. Mungkin kerana kesibukan dalam bekerja ada ibu bapa yang melepaskan peluang untuk memberikan perhatian sepenuhnya pada anak. Tekanan dalam pekerjaan mungkin membuatkan kita memilih untuk mendidik anak dengan cara menghukum. Ianya tidak dilarang dalam Islam namun perlu tahu batasnya.

Disini kami ingin kongsikan 5 Cara Menghukum Anak yang Tidak Dibenarkan Dalam Islam:

1. Memukul wajah
Rasulullah S.A.W melarang memukul muka berdasarkan sabda Baginda yang bermaksud, “Jika salah seorang dari kamu memukul, maka hendaknya dia menjauhi (memukul) wajah.”

2. Menampakkan kemarahan yang sangat
Ini juga dilarang kerana bertentangan dengan amalan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Bukanlah orang yang kuat itu diukur dengan kuatnya dia berlawan, tetapi orang yang kuat adalah yang mampu menahan dirinya ketika marah.”

3. Memukul di dalam keadaan sangat marah
Dari Abu Mas’ud al-Badri, dia berkata, “(Suatu hari) aku memukul budakku (yang masih kecil) dengan cemeti, maka aku mendengar suara (teguran) dari belakangku, ‘Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud!’ Akan tetapi, aku tidak mengenali suara tersebut kerena kemarahan (yang sangat). Ketika pemilik suara itu mendekat dariku, maka ternyata dia adalah Rasulullah S.A.W dan Baginda berkata, ‘Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud! Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud!’ Maka aku pun melempar cemeti dari tanganku, kemudian beliau bersabda, ‘Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud! Sesungguhnya Allah lebih mampu untuk (menyeksa) kamu daripada apa yang kami seksakan terhadap budak ini,’ maka aku pun berkata, ‘Aku tidak akan memukul budak selamanya setelah (hari) ini.”

4. Bersikap terlalu keras dan kasar
Sikap ini jelas bertentangan dengan sifat lemah lembut yang diajar oleh Islam sebagaimana sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Barangsiapa yang terhalang dari sifat lemah lembut, maka dia akan terhalang dari mendapat kebaikan.”

5. Memukul dengan benda keras sehingga berbekas
Ini juga dilarang oleh Rasulullah S.A.W. Sebaik-baiknya gunakan rotan yang tidak boleh mendatangkan kecederaan dan berbekas pada kulit. Menghukum dengan rotan dibolehkan dengan tujuan untuk memberikan peringatan kepada anak.

1 thought on “5 Cara Menghukum Anak Yang Dilarang Dalam Islam”

Leave a Comment

19 − five =