Home All Isu Semasa WHO Akui Mustahil Untuk Ramal Bila COVID-19 Dapat Dikawal

WHO Akui Mustahil Untuk Ramal Bila COVID-19 Dapat Dikawal

1838
1
WHO Akui Mustahil Untuk Ramal Bila COVID-19 Dapat Dikawal

Suka atau tidak, wabak COVID-19 ini tidak dapat dihapuskan secara total menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Pengarah Kecemasan WHO, Dr. Michael Ryan berkata ia adalah sangat sukar untuk meramal bila pandemik ini akan berakhir.

Bagi WHO, perkara terbaik (sebelum vaksin COVID-19 ditemui) adalah untuk penduduk dunia menerima dan mengikuti ‘norma baharu’ untuk meneruskan kehidupan.

Dr. Ryan berkata pada ketika ini, jumlah penduduk dunia yang dijangkiti COVID-19 adalah masih ‘rendah’. Untuk pandemik ini berakhir, dunia memerlukan vaksin dan akan ambil masa bertahun untuk sesuatu populasi penduduk membentuk imunisasi berkumpulan bagi COVID-19.

WHO

BACA: Doktor Kongsi 10 Perkara Penting Ibu Bapa Perlu Tahu Kalau Nak Bawa Anak Keluar Rumah Semasa Musim Covid-19

Beliau menambah lagi COVID-19 perlu menjadi virus baharu yang kita perlu ‘terima’ dalam kehidupan. Dr. Ryan memberi contoh virus HIV yang tidak dapat dihapuskan tetapi dengan rawatan yang betul, pesakit dapat terus hidup walaupun penyakit berkenaan ada di dalam tubuh mereka.

Kenyataan ini dibuat tersebut dibuat selepas beberapa negara di seluruh dunia mula melonggarkan sekatan dan membenarkan sektor ekonomi kembali beroperasi. WHO turut memberi amaran bahawa tidak ada jaminan negara yang mula melonggarkan sekatan perintah berkurung tidak akan mencetuskan gelombang jangkitan kedua.

Bagaimanapun, tambah Dr. Ryan, walaupun satu vaksin yang efektif berjaya dihasilkan dalam masa terdekat, ia tetap memerlukan kerja yang banyak untuk menghasilkan vaksin berkenaan dan memerlukan masa untuk mengagihkan vaksin berkenaan ke seluruh dunia.

BACA: Gelombang Kedua COVID-19 Boleh Melanda Malaysia Di Pertengahan Bulan Jun

WHO Akui Mustahil Untuk Ramal Bila COVID-19 Dapat Dikawal 1

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here