Home All Tazkirah Baca Surah Ini Agar Terselamat Dari Kehilangan & Kecurian Barang Serta Terjauh...

Baca Surah Ini Agar Terselamat Dari Kehilangan & Kecurian Barang Serta Terjauh Dari Fakir

5195
4
kehilangan

Dalam kehidupan harian kita pasti pernah mengalami masalah kecurian ataupun kehilangan barang. Yang paling bermasalah ialah apabila kehilangan barang yang diamanahkan untuk kita. Bukan mudah untuk mendapatkan kembali barang yang telah hilang malahan mungkin ianya memberikan kesan buruk terhadap hubungan kita dengan orang lain.

Sememangnya kecurian atau kehilangan ini merupakan salah satu dugaan untuk kita dari Allah, namun tidak salah untuk kita amalkan surah bagi mengelakkan kita mengalami masalah ini dimasa akan datang.

KELEBIHAN SURAH ADH DHUHA AGAR TERSELAMAT DARI KECURIAN & KEHILANGAN

Surah adh dhuha yang bererti waktu dhuha adalah merupakan surah yang ke 93 didalam al quran,mengandungi 11 ayat,ia dinamakan adh dhuha kerana diawal surah ini allah swt bersumpah dengan waktu dhuha dan juga dengan waktu malam bahawa ia tidak meninggalkan atau membenci nabi muhammad saw sebagaimana yang diperkatakan oleh kaum kafir musyrik.allah swt memberi semangat kepada baginda agar jangan menghiraukan tuduhan dan fitnah musuh musuh islam.

Banyak yang kita boleh ambil darinya mengenai fadhilat dan juga faedahnya,antaranya menurut ulama apabila surah ini diamalkan membacanya menjadi wirid 7 kali pada setiap pagi ketika matahari terbit dan 7 kali setiap matahari terbenam,insya allah akan terselamat dari kecurian atau kehilangan.

kehilangan,kelebihan surah adh dhuha, surah adh dhuha, cara baca surah adh dhuha, ustaz don baca surah adh dhuha
kelebihan surah adh dhuha, surah adh dhuha, cara baca surah adh dhuha, ustaz don baca surah adh dhuha

MAKSUD

1-Demi waktu dhuha,
2-Dan malam apabila ia sunyi – sepi
3-(Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu, dan Ia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang  dituduh  oleh kaum musyrik).
4-Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya.
5-Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda – berpuas hati
6-Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu, lalu la memberikan perlindungan?
7-Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan wahyu – Al-Quran)?
8-Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Ia memberikan kekayaan?
9-Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya,
10-Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking
11-Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.

Tonton Video Ini : ustaz don surah adh-dhuha sangat merdu

Sekiranya terjadi kehilangan atau kecurian maka kerjakanlah solat dhuha 3 kali yakni 6 rakaat pada setiap pagi jumaat sehinggalah yang hilang itu dapat kembali,selepas memberi salam maka berdoalah memohon kepadanya.

selain dari itu sesiapa yang mengamalkan membaca surah adh dhuha 40 kali setiap hari,selama 40 hari dan berdoa memohon kepadanya,insya allah hidupnya akan terjauh dari keadaan fakir.

Baca Surah Ini Agar Terselamat Dari Kehilangan & Kecurian Barang Serta Terjauh Dari Fakir 1

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here