Home All Isu Semasa Tak Dapat Menoreh, Tiga Beranak Hanya Mampu Alas Perut Dengan Biskut Cicah...

Tak Dapat Menoreh, Tiga Beranak Hanya Mampu Alas Perut Dengan Biskut Cicah Air Teh

17428
0
Tak Dapat Menoreh, Tiga Beranak Hanya Mampu Alas Perut Dengan Biskut Cicah Air Teh

Tak Dapat Menoreh, Tiga Beranak Hanya Mampu Alas Perut Dengan Biskut Cicah Air Teh | Berat mata memandang, berat lagi bahu memikulnya. Itu pepatah menggambarkan keaadan satu keluarga di sini yang hidup dalam serba kekurangan dan mendapat belas ihsan orang ramai.

Menurut Hasnah Che Mat, 58, beliau yang bergantung sepenuhnya kepada hasil menoreh getah sebagai sumber pendapatan kini terjejas sejak pelaksanaan perintah kawalah pergerakan.

Malah sejak itu mereka sekeluarga putus sumber makanan dan terpaksa mencatu makanan.

Tidak Dapat Keluar Menoreh Tiada Sumber Pendapatan

Tak Dapat Menoreh, Tiga Beranak Hanya Mampu Alas Perut Dengan Biskut Cicah Air Teh

” Beras habis dan kami tiga beranak hanya bergantung kepada biskut kering cicah teh untuk alas perut,” keluh Hasnah Che Mat, 58, di Kampung Perasu, Gua Musang.

Katanya, keadaan itu berlaku selepas tiga hari pelaksanaan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berikutan penularan C-l9 bermula 18 Mac lalu.

Dia berkata, perbelanjaan hariannya bergantung kepada upah menoreh getah tetapi tidak boleh berbuat demikian kerana arahan supaya berkurung dalam rumah.

” Lebih menyedihkan bapa yang berusia 101 tahun sedang sakit tua dan terlantar di rumah hanya mampu disediakan teh dan biskut kering sahaja untuk dia makan tiga kali sehari.

” Saya juga hanya menumpang tinggal dirumah usang milik tuan kebun getah itu tanpa ada kemudahan air dan elektrik,”katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Perasu, hari ini.

Hasnah berkata, dia mengambil upah menoreh getah bersama suaminya, Ahmad Azmi Jusoh, 58, manakala bapanya, Che Mat Bakar, ditinggal seorang diri di rumah.

Katanya, sejak pelaksanaan arahan PKP itu dia lebih banyak masa berkurung dalam rumah hingga wang yang disimpan hasil menoreh getah kehabisan.

” Saya hanya dapat upah menoreh getah sekitar RM500 sebulan, itu pun getah yang dijual sebulan sebelum dilarang menoreh untuk belanja makan. Selain belanja makan ia juga digunakan untuk membeli lampin pakai buang bapa.

” Saya juga semakin risau dengan harga getah sekerap yang menurun sehingga RM1.60 sekilogram sekarang sudah tentu turut menjejaskan pendapatan. Mujur ada penduduk kampung yang simpati apabila tahu kami kehabisan beras,” katanya.

Dia juga mengakui sudah mendapat bantuan makanan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Nenggiri, Ab Aziz Yusof.

Ab Aziz ketika dihubungi mengesahkan sudah mengambil perhatian terhadap tiga beranak yang kehabisan makanan kerana arahan PKP.

Mereka yang bersimpati dan ingin membantu boleh menghubungi Hasnah melalui nombor 0199359413.

Baca Selanjutnya

Tak Dapat Menoreh, Tiga Beranak Hanya Mampu Alas Perut Dengan Biskut Cicah Air Teh 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here