Home All Keluarga Suami malas, Cepat Stress Dengan Isteri. Inilah Tanda Suami Kekurangan Hormon Testerone

Suami malas, Cepat Stress Dengan Isteri. Inilah Tanda Suami Kekurangan Hormon Testerone

4495
4
suami malas

Suami malas, Cepat Stress Dengan Isteri. Inilah Tanda Suami Kekurangan Hormon Testerone | Dalam tubuh lelaki terdapat hormone kelakian, testosterone yang penting dalam kehidupan mereka sebagai seorang lelaki.

Hormon ini bukan saja penting bagi meyemarakkan sy4hwatnya sebagai lelaki, tetapi yang lebih penting, hormone testosterone akan memberikan rasa untuk terus berjuang, untuk bersaing, menjadi kreatif, menjadi lebih pintar dan matang dan mampu melakukan tugas-tugas yang diamanahkan sebagai seorang suami.

Hormone testosterone juga akan mempengaruhi mental lelaki dengan mengurangkan rasa stress. Lelaki yang stress akibat kekurangan hormone testrosterone bukan saja tidak mempunyai nafsu sy4hwat terhadap isterinya, malah beliau mungkin tidak mempunyai rasa untuk berjuang, bekerja dengan lebih baik untuk keluarganya, tidak kreatif dan tidak mampu menjalankan tugas sebagai suami dan ketua keluarga.

Oleh itu jika isteri perasan, suami yang bersemangat dan bersy4hwat dalam kamar tidur adalah yang bersemangat melakukan kerja-kerjanya di luar rumah. Lelaki yang bersungguh-sungguh di luar rumah juga merupakan lelaki yang bertanggungjawab di dalam rumah dan bukan seorang suami malas!

Hormone testosterone mempunyai kitaran tersendiri. Kepekatan hormone testosterone tinggi di awal pagi dan semakin menurun menjelang petang. Oleh itu jangan terperanjat jika di awal pagi suami mudah mendapat penile er3ction. Kekerasan z4kar itu disebabkan oleh hormone testosterone yang semakin meningkat dalam tubuhnya.

suami malas

Selain itu ramai lelaki yang menjadi letih bila memasuki waktu senja. Ini bukan sebab pengaruh jin, tetapi hormonnya semakin menurun. Jadi suami selalunya tidak bertenaga untuk melakukan kerja-kerja rumah apabila balik rumah.

Apatah lagi jika banyak kerja-kerja yang memerlukan tenaga fizikal dan mental di tempat kerja. Jadi janganlah menganggap suami malas dan tidak membantu.

Walaupun ia adalah suatu tindakan yang tidak wajar, isteri kena faham kitaran hormon ini. Jika tidak ini akan menyebabkan ketegangan dalam keluarga. Suami akan bertambah stress dan menyebabkan hormonnya menjadi menurun, dan tidak lagi bermaya di dalam kamar tidur.

Apatah lagi jika isteri bermasam muka ketika mengkritik tindakan suami yang kepenatan. Harus difahami, kepekatan testosterone akan meningkat jika dia merasakan bahawa dia puas dan berjaya melakukan kerja dengan sempurna.

Suami akan rasa puas apabila merasakan dia adalah seorang suami yang hebat dan melakukan kerja yang dipertanggungjawabkan dengan baik.

Bukan Semua Suami Malas, Tertekan Akibat Penurunan Hormon Testosterone

Jadi cuba fikirkan apa akan jadi jika suami melihat muka isteri yang masam sedang membebel ketika dia sedang berehat pulang dari kerja. Suami akan terus menjadi lebih tertekan akibat hormon testosterone menjadi lebih rendah.

”Abang ni asyik lepak depan TV je. Tak membantu saya langsung. Saya penatlah..”

Kata-kata seperti ini akan membuatkan suami berasa gagal dan menerima status suami malas tu selamanya.

Bagaimana isteri boleh membantu suami?

suami malas

Jika perlukan bantuan melakukan kerja-kerja di dalam rumah, mintalah bantuan dengan senyuman dan pujian. Pujilah suami melambung sebelum meminta bantuannya.

”Abang yang hensem, tolong saya cuci pinggan …”

Suami mana yang tidak cair jika isteri dengan nada yang lembut, menggoda dan memuji dirinya. Tentu dia segera akan melompat terus dari sofa dan meluru ke dapur untuk membantu isterinya.

Elakkan muka masam ketika meminta bantuan suami. Muka yang manis akan menaikkan hormone tetstorone suami dan secara tidak langsung akan memberikan ’tenaga ekstra’ pada suami. Lupakan ’tongkat ali’. Senyuman isteri adalah yang terbaik meningkatkan hormone suami, secara tidak langsung akan membantu isteri di rumah dan tiada lagi istilah suami malas dalam rumahtangga anda.

Sumber : Zubaidi Ahmad

Suami malas, Cepat Stress Dengan Isteri. Inilah Tanda Suami Kekurangan Hormon Testerone 1

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here