Home All Isu Semasa Selepas 30 Tahun, Anggota Polis Temui Semula ‘Auntie’ Yang Selalu Memberinya Kuih...

Selepas 30 Tahun, Anggota Polis Temui Semula ‘Auntie’ Yang Selalu Memberinya Kuih Pau Semasa Kecil

8278
1
Selepas 30 Tahun, Anggota Polis Temui Semula ‘Auntie’ Yang Selalu Memberinya Kuih Pau Semasa Kecil

Selepas 30 Tahun, Anggota Polis Temui Semula ‘Auntie’ Yang Selalu Memberinya Kuih Pau Semasa Kecil | Siapa sangka kebaikan yang ditunjukkan dari orang sekeliling semasa kecil menjadi satu kenangan yang tidak dapat dilupakan walaupun 30 tahun telah berlalu.

Baru-baru ini, Polis Daerah Petaling Jaya berkongsikan momen menyentuh hati Ketua Polis Daerah Petaling Jaya dan seorang mak cik yang dikenalinya semasa kecil.

Bagi Ketua Polis Petaling Jaya Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal, seorang wanita yang biasa membelanjanya kuih pau ketika dia masih kecil merupakan perbuatan baik yang tidak pernah dia lupakan.

BACA: 7 Hal-hal Kecil Yang Boleh Menyakiti Hati Orang Tua Kita

Nik Ezanee melakukan lawatan mengejut kepada wanita itu,  Puan Ah Siong dan video perjumpaan selama 16 minit itu telah dikongsi di laman Facebook IPD Petaling Jaya.

Tidak muncul dengan hanya tangan kosong, Nik Ezanee yang terakhir bertemu Puan Ah Siong hampir 30 tahun yang lalu, membawa bungkusan kuih pau dan sekotak topeng muka.

Anggota Polis

Dalam video itu, ketika menunggu di luar rumah Puan Ah Siong di Sungai Way, Nik Ezanee secara ringkas berkongsi bahawa ketika dia berusia 10 tahun, wanita itu dulu biasanya bekerja bersama dengan ibu bapanya dan sering membelinya kuih pau.

“Saya masih ingat, setiap kali saya datang dengan ibu bapa saya, dia biasa memberi saya ‘pau’ untuk makan.” kongsi anggota polis ini.

Puan Ah Siong kemudian muncul setelah beberapa minit, kelihatan agak bingung dan terkejut melihat kehadiran anggota polis di luar rumahnya.

Tidak berapa lama kemudian, dia mengenali wajah lelaki tersebut yang sering dilihatnya semasa kecil.

Walaupun mereka mungkin tidak berhubungan semasa dia dewasa, Puan Ah Siong masih lagi mengingati Nik Ezanee selama bertahun-tahun dan malah mempunyai keratan akhbar yang dia kumpul dan simpan sehingga kini.

Anggota Polis

Dalam lawatan itu, Nik Ezanee dilihat menunjukkan gambar keluarganya di telefon bimbitnya kepada Puan Ah Siong, setelah itu dia menunjukkan kepadanya keratan kertas yang dia kumpulkan.

Antara keratan kertas yang dimilikinya ialah artikel ketika pertama kali dilantik sebagai ketua polis PJ awal tahun ini. Nik Ezanee menghabiskan kira-kira 20 minit di rumahnya, sebelum meninggalkannya dan berjanji akan berkunjung lagi.

Video tersebut kemudian tular dikongsikan di media sosial dan mendapat pelbagai komen positif daripada netizen yang turut tersentuh menyaksikan momen itu.

Kasih sayang yang ditunjukkan tanpa mengenal bangsa itu menerima pujian daripada rakyat Malaysia yang menonton video anggota polis tersebut.

BACA: Terpaksa Hantar Mak Ayah Ke Rumah Orang Tua, Apa Hukumnya? Ini Penjelasan Mufti

Selepas 30 Tahun, Anggota Polis Temui Semula ‘Auntie’ Yang Selalu Memberinya Kuih Pau Semasa Kecil 1

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here