Home All Isu Semasa WHO Kini Sokong Saranan Orang Ramai Perlu Memakai Topeng Muka Ketika Berada...

WHO Kini Sokong Saranan Orang Ramai Perlu Memakai Topeng Muka Ketika Berada Di Tempat Awam

10769
3
WHO Kini Sokong Saranan Orang Ramai Perlu Memakai Topeng Muka Ketika Berada Di Tempat Awam

WHO Kini Sokong Saranan Orang Ramai Perlu Memakai Topeng Muka Ketika Berada Di Tempat Awam Pada awal bulan lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengeluarkan kenyataan yang menyarankan hanya petugas perubatan dan mereka yang sakit sahaja yang perlu memakai topeng muka.

Di dalam satu sidang media pada 1 April itu, Tedros Adhanom Ghebreyesus memberitahu mereka yang sihat tidak perlu memakai face mask.

Kenyataan itu kemudiannya membawa kepada pelbagai pandangan berbeza daripada pelbagai pihak terutamanya orang ramai yang bimbang tentang keselamatan diri masing-masing. Namun, di dalam satu kenyataan terkini semalam, WHO kini menyokong usaha negara-negara yang mewajibkan pemakaian topeng muka ketika di tempat awam.

Tambah WHO lagi, face mask masih lagi menjadi keperluan yang perlu diutamakan kepada petugas perubatan dan mereka yang sakit sementara orang awam disarankan untuk menggunakan topeng yang diperbuat daripada kain buatan sendiri.

“Topeng muka gred perubatan seperti N95 mesti diutamakan untuk petugas perubatan, frontliners, dan pesakit-pesakit yang lebih memerlukan.”

WHO Kini Sokong Saranan Orang Ramai Perlu Memakai Topeng Muka Ketika Berada Di Tempat Awam

Kenyataan baru ini dikeluarkan selepas kajian saintifik dilakukan yang menunjukkan keberkesanan penggunaan face mask untuk menghalang penularan wabak COVID-19. Tambahan pula, kerajaan di Eropah sendiri sudah mula memaklumkan orang awam untuk menutup hidung dan mulut ketika di tempat awam.

Ketua Pengarah Program Kecemasan WHO, Dr Michael Ryan berkata terdapat situasi tertentu yang membuktikan bahawa pemakaian topeng boleh mengurangkan kadar risiko jangkitan terhadap individu lain. WHO juga akan memberi sokongan kepada kerajaan yang mahu menggunakan pendekatan khusus berhubung pemakaian topeng muka, sebagai sebahagian daripada strategi komprehensif dalam usaha memerangi wabak terbabit.

Kenyataan WHO sebelum ini sedikit sebanyak adalah kerana kebimbangan dengan penggunaan topeng muka yang boleh membawa kepada permintaan yang tinggi dari orang awam. Perkara ini pastinya akan menjejaskan golongan yang lebih memerlukan seperti petugas perubatan dan frontliners sekiranya tiada bekalan yang mencukupi.

Sumber

Baca Selanjutnya

WHO Kini Sokong Saranan Orang Ramai Perlu Memakai Topeng Muka Ketika Berada Di Tempat Awam 1

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here