Home All Isu Semasa Bagaimana Ribuan Warga Asing Menetap Di Kota? Sehingga Wujud Isu Baling Najis...

Bagaimana Ribuan Warga Asing Menetap Di Kota? Sehingga Wujud Isu Baling Najis & Pesta Arak!

15661
2
Bagaimana Ribuan Warga Asing Menetap Di Kota? Sehingga Wujud Isu Baling Najis & Pesta Arak!

Bagaimana ribuan warga asing boleh tinggal di kota raya? Trend berikut sekali gus meningkatkan lagi tahap kebimbangan masyarakat tempatan dengan kumpulan pekerja asing yang mungkin berpotensi menyebabkan penyebaran wabak COVID-19 semakin meluas.

Menerusi portal Malaysia Gazette, Presiden Yayasan Keperihatinan Komuniti Malaysia (MCCF) iaitu Halim Ishak turut terkejut dan mempersoalkan bagaimanakah bilangan pekerja asing khususnya yang tinggal di ibu negara seolah-olah terlalu ramai.

97% penghuni bangunan Selangor Mansion dan Malayan Mansion di Jalan Masjid India yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) adalah warga asing.

warga asing

warga asing

Harap SPRM ambil tindakan tegas kepada ‘dalang’ kebanjiran warga asing

Beliau terpanggil untuk berkata sedemikian susulan berita ‘kurang enak’ dicetuskan oleh kelompok tersebut. Tambahnya lagi, tindakan tegas daripada pihak berwajib seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu melakukan siasatan terperinci termasuklah menangkap dalang-dalam haram yang menyumbang kepada masalah sosial ini.

Untuk pengetahuan, MCCF adalah NGO yang menjalankan penyelidikan isu kebanjiran warga asing sejak 2015 selain menawarkan perkhidmatan kertas cadangan penyelesaian terhadap kementerian berkaitan.

Bagaimana Ribuan Warga Asing Menetap Di Kota? Sehingga Wujud Isu Baling Najis & Pesta Arak! 1

Bagaimana Ribuan Warga Asing Menetap Di Kota? Sehingga Wujud Isu Baling Najis & Pesta Arak! 2

Bagaimana Ribuan Warga Asing Menetap Di Kota? Sehingga Wujud Isu Baling Najis & Pesta Arak! 3Kredit foto: Harian Metro

Meskipun kita sekarang memang tertumpu kepada penyelesaian isu wabak covid-19 namun masalah kebanjiran pekerja asing ini juga perlu diberikan perhatian kerana ianya melibatkan isu kesihatan dan keselamatan negara dalam keadaan pandemik ini.

Sumber: Malaysia Gazette

Baca Selanjutnya

Bagaimana Ribuan Warga Asing Menetap Di Kota? Sehingga Wujud Isu Baling Najis & Pesta Arak! 4

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here