Home All Isu Semasa Gaji Banyak Pun Tak Cukup? Petanda Rezeki Tak Berkat Disebabkan 6 Perkara...

Gaji Banyak Pun Tak Cukup? Petanda Rezeki Tak Berkat Disebabkan 6 Perkara Ni!

3775
1
rezeki tak berkat

Gaji Banyak Pun Tak Cukup? Petanda Rezeki Tak Berkat Disebabkan 6 Perkara Ni! | Setiap akhir bulan merupakan hari yang dinantikan buat semua orang yang bekerja makan gaji. Tidak kira swasta maupun pekerja kerajaan, masing-masing menunggu gaji masuk.

Jarang kita dengar pekerja tidak ambil tahu mengenai gaji masing-masing. Baik yang berjawatan rendah dan tinggi masing-masing sudah ada dalam fikiran apa yang hendak dibeli dan membayar hasil dari apa yang telah usahakan.

Kita sering merungut tentang gaji yang kecil walaupun gaji bulanan tersebut mampu beli sebuah motor secara tunai.

Kita sering menyalahkan orang atasan kita yang memberikan gaji yang sedikit, yang sepatutnya kita kena ambil tahu ialah keberkatan rezeki tersebut.

rezeki tak berkat

Tetapi adakah kita tertanya-tanya, mengapa gaji sering tidak cukup walaupun sudah bermacam cara dilakukan, seperti berjimat cermat dan melakukan senarai keperluan apa yang perlu dibeli sahaja.

Di sinilah segala persoalan yang bermain difikiran itu terungkai satu persatu.

Marilah kita lihat jika ada antara perkara atau kelakuan yang kita lakukan dibawah yang sering kita lakukan ketika menjalankan tugas seharian yang menjadi punca rezeki tak berkat tanpa kita ambil peduli.

Mungkin inilah punca rezeki tak berkat:

#1 – Datang Lewat Ke Pejabat

Ketika mendapat pekerjaan, kita telah menandatangani kontrak waktu pejabat yang perlu kita datang dan balik. Kita datang lewat dan minta kawan punch card kehadiran dan pulang awal. Terang-terangan kita tidak jujur dalam masa pekerjaan dan pastikan rezeki tak berkat kerana banyak mengelat masa kerja.

#2 – Melengahkkan Kerja

Jika kerja bermula pukul 8.00 pagi, masa tersebut digunakan untuk ke kafe atau gerai yang berdekatan untuk membeli sarapan, tidak sempat masak katanya sebab sibuk menyiapkan anak nak sekolah dan suami. Akhirnya pukul 8.30 atau 9.00 pagi baru mula kerja

#3 – Menggunakan Harta Syarikat Untuk Tujuan Sendiri

Alat tulis merupakan harta pejabat yang sering disalah gunakan. Ada yang membawa balik untuk tujuan peribadi atau anak-anak dirumah. Disini rezeki tak berkat turut dikongsi dengan ahli keluarga yang tidak tahu menahu asal usul punca rezeki tu.

BACA JUGA:  “Siapa Tahu ?! Kita Telah Disihir Puncanya Terhalang Rezeki Kita” INI AYAT PEMBATAL SIHIR REZEKI “

#4 – Membuat Tuntutan Melebihi Apa Yang Dikerjakan

Membuat tuntutan kerja lebih masa atau perjalanan melebihi dari apa yang dikerjakan bukan sahaja salah di sisi undang-undang syarikat malah lebih teruk lagi duit tersebut merupakan duit haram

#5 – Bermain Telefon Bimbit Ketika Bertugas

Terdapat banyak aplikasi di dalam telefon bimbit seperti permainan dan swafoto digunakan ketika waktu pejabat.

Kaum Adam yang kebiasaan menjuarai permainan online juga tidak melepaskan peluang bermain pada waktu pejabat.

#6 – Membeli Belah Secara Online

Laman web membeli belah secara online begitu popular sekarang. Kesempatan ini diambil oleh kaum Hawa membeli dan melihat pelbagai barangan yang dijual supaya mudah bagi mereka hendak membeli ketika mendapat gaji bulanan nanti.

Laman web untuk membida barangan pada harga yang tidak masuk akal juga sering dilayari pada waktu pejabat.

Jika anda mempunyai rakan-rakan dari bidang teknologi maklumat, anda boleh bertanya pada mereka laman web yang sering dilayari oleh staff pejabat.

Pelbagai implikasi yang sering kita lihat dan dengar hasil dari rezeki tak berkat ini.

Mungkin ada yang kita biasa dengar dari rakan-rakan pejabat mengomel tentang sesuatu perkara ketika baru mendapat gaji seperti;

“ Time ni la kereta ni nak rosak”

“ Aduh sakit lah pulak “

“ Lah .. hilang pulak .. baru je beli hari tu “

“ Eh tak cukup ke duit? Baru je hari tu buat budget betul “

Sebenarnya gaji yang kita dapat walaupun sedikit memang cukup buat kita sekeluarga kerana Allah sudah menetapkan rezeki masing-masing. Allah tidak akan menzalimi hamba-Nya.

Oleh yang demikian berhati-hatilah dalam melakukan pekerjaan agar rezeki yang kita terima kelak merupakan rezeki yang berkat.

sebarkanlah Ilmu Walaupun Sebesar Zarah..

Semoga bermanfaat. Sila Like & Share!

BACA JUGA:  Inilah 5 Makna Apabila Kucing Datang Kepada Kita

Gaji Banyak Pun Tak Cukup? Petanda Rezeki Tak Berkat Disebabkan 6 Perkara Ni! 1

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here