Home All Isu Semasa Puasa Mula Minggu Depan, Rakyat Dilarang Balik Kampung. “Memang Tak Boleh…”

Puasa Mula Minggu Depan, Rakyat Dilarang Balik Kampung. “Memang Tak Boleh…”

2738
2
Puasa Mula Minggu Depan, Rakyat Dilarang Balik Kampung.

Puasa Mula Minggu Depan, Rakyat Dilarang Balik Kampung. “Memang Tak Boleh…” | Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada fasa kali ini dilanjutkan sehingga 28 April iaitu hari keempat bagi orang beragama Islam menjalankan ibadah puasa.

Jika sebelum ini ada peperiksaan penting telah dibatalkan dan dibawa ke tahun hadapan, sambutan bulan Ramadan pula mungkin tidak dapat disambut seperti tahun-tahun sebelum ini.

Kebiasaan balik kampung untuk meraikan Ramadhan bersama keluarga memang tidak dapat dilakukan pada tahun ini.

Tak boleh balik kampung pada bulan Ramadan

Memetik laporan Harian Metro, pihak kerajaan telah memberi update terbaru mengenai PKP fasa 3 yang diumumkan sebentar tadi iaitu rakyat Malaysia tidak dibenarkan untuk pulang ke kampung demi menyambut bulan puasa akan datang.

Pihak kerajaan menegaskan bahawa seperti fasa 1 dan 2 yang lalu, fasa 3 juga tidak dibenarkan untuk orang ramai merentas negeri. Undang-undang yang sama seperti fasa sebelum ini juga masih lagi dilaksanakan.

balik kampung

balik kampung
Gambar Sekadar Hiasan

Ada yang masih mengambil kesempatan

Kenderaan perkhidmatan bukan keperluan juga ada yang mula mengambil kesempatan untuk beroperasi walaupun tidak mendapat kelulusan. Pihak kerajaan juga khuatir ini akan menyumbang kepada bilangan kenderaan untuk bertambah di atas jalan raya.

Selain itu, semua industri tidak boleh memulakan operasi jika tidak dapat kelulusan daripada pihak atasan. Namun bagi industri seperti bekalan makanan serta perubatan, mereka dibenarkan untuk beroperasi seperti yang dilakukan ketika fasa 1 dan 2.

Puasa Mula Minggu Depan, Rakyat Dilarang Balik Kampung. "Memang Tak Boleh..." 1

Puasa Mula Minggu Depan, Rakyat Dilarang Balik Kampung. "Memang Tak Boleh..." 2
Gambar Sekadar Hiasan

Apabila berlaku pertambahan kenderaan, potensi kita merebakkan wabak ini ataupun di jangkiti oleh pembawa wabak juga sangat tinggi. Fikirkan lah sebaik mungkin adakah kita semua tidak mahu pulang beraya di kampung? Adakah kerana kedegilan kita untuk balik kampung akan membantu negara berperang dengan Covid-19?

Sumber: FB Harian Metro

Baca Selanjutnya

Puasa Mula Minggu Depan, Rakyat Dilarang Balik Kampung. "Memang Tak Boleh..." 3

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here