Home All Keluarga Punca Utama Wanita Curang, Suami Jangan Ego Fahami Mengapa Rumahtangga Bermasalah

Punca Utama Wanita Curang, Suami Jangan Ego Fahami Mengapa Rumahtangga Bermasalah

2483
1
Punca Utama Wanita Curang, Suami Jangan Ego Fahami Mengapa Rumahtangga Bermasalah

Punca Utama Wanita Curang, Suami Jangan Ego Fahami Mengapa Rumahtangga Bermasalah | Seperti yang sedia maklum, kes curang banyak melibatkan kaum lelaki terutama di negara kita Malaysia.

Walaubagaimanapun, kes curang bukan hanya melibatkan kaum lelaki tetapi wanita juga turut menyumbang peningkatan kes curang di Malaysia.

Cumanya kes wanita curang jarang didengar kerana wanita terlalu ‘cerdik’ menyembunyikan kisah kecurangan mereka berbanding lelaki yang mudah ‘kantoi’.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan seseorang wanita itu berlaku curang kepada pasangannya dan antara punca utama yang boleh menyebabkan wanita curang adalah seperti berikut.

1. Kurang perhatian daripada pasangan
– Wanita sememangnya memerlukan perhatian yang lebih daripada pasangannya terutama ketika sakit. Lelaki yang tidak ambil perhatian kepada pasangannya menyebabkan wanita berkenaan rasa kurang di hargai dan mudah jatuh hati kepada lelaki lain yang pandai memberi perhatian kepadanya.

wanita curang

BACA JUGA: 11 Sebab Kenapa Suami Curang Ketika Isteri Berpantang

2. Tiada persefahaman
– Sering kali bergaduh disebabkan masalah yang kecil yang akhirnya membuat si wanita tertekan dan mencari keseronokkan sendiri.

3. Kurang berkomunikasi
– Lelaki yang sangat sibuk dengan urusan kerja sehingga pasangan mereka tidak ada waktu untuk bercerita masalah atau berkongsi masalah dan akhirnya wanita tersebut menceritakan masalahnya kepada kawan lelaki yang lama kelamaan menimbulkan perasaan di antara mereka.

4. Lebih utamakan kawan
– Ada segelintir lelaki yang lebih mengutamakan kawan mereka sendiri berbanding pasangannya menyebabkan wanita bosan dan akhirnya mencari lelaki lain untuk mengisi kesunyian hatinya.

5. Terjumpa kekasih lama
– Sama ada terserempak atau terjumpa dalam sesuatu majlis atau bekerja di tempat yang sama kadang boleh menyebabkan wujudnya semula perasaan di antara mereka.

BACA JUGA: Petanda Si Dia Adalah Jodoh Kita (Dalam Islam)

6. Masalah kewangan
– Bagi mereka yang dah berkahwin, pastinya masalah kewangan merupakan faktor utama pertengkaran dan pergaduhan suami isteri. Isteri yang bosan akan mengadu kepada kawan lelaki mereka dan akhirnya timbul simpati dari pihak kawan lelaki tersebut.

7. Duduk berjauhan
– Hubungan jarak jauh memerlukan kesabaran, kepercayaan dan kesetiaan yang tinggi. Tidak ramai yang mampu duduk berjauhan untuk tempoh yang lama. Kesunyian dan kebosanan yang lama menyebabkan wanita mencari lelaki lain yang boleh menemaninya dan menghilangkan kesunyian di hatinya.

Dan sebenarnya masih banyak lagi punca-punca yang boleh dijadikan faktor wanita curang di negara ini. Cumanya diharapkan agar setiap pasangan boleh memperbaiki hubungan yang ada agar kes kecurangan tidak lagi berlaku.

BACA JUGA: Larangan Merampas Suami Atau Isteri Orang

Punca Utama Wanita Curang, Suami Jangan Ego Fahami Mengapa Rumahtangga Bermasalah 1

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here