Home All Isu Semasa Perlis Diiktiraf Negeri Paling Selamat Di Jalan Raya, Tak Percaya Boleh Memandu...

Perlis Diiktiraf Negeri Paling Selamat Di Jalan Raya, Tak Percaya Boleh Memandu Sendiri di Perlis!

2115
2
perlis

Perlis Diiktiraf Negeri Paling Selamat Di Jalan Raya, Tak Percaya Boleh Memandu Sendiri di Perlis! | Sering menjadi bahan tawa sebagai negeri yang kecil dengan jumlah rakyat yang rendah, siapa sangka negeri yang kecil ini berjaya diiktiraf sebagai negeri paling selamat di jalan raya dengan kadar kemalangan serendah 0.3%.

Perlis Negeri Kadar Kemalang4n Paling Rendah!

Kadar peratusan yang rendah ini sekaligus menempatkan negeri ini sebagai negeri dengan kadar kemalangan terendah berbanding negeri-negeri yang lain di Malaysia.

Perlis Diiktiraf Negeri Paling Selamat Di Jalan Raya, Tak Percaya Boleh Memandu Sendiri di Perlis! 1

Menurut Ketua Polis negeri ini, Datuk Surina Saad, perbandingan yang dibuat bukanlah berdasarkan saiz negeri sebaliknya dinilai berdasarkan jumlah penduduk. Kadar kemalangan yang rendah sekaligus menunjukkan kadar kepekaan yang tinggi di kalangan rakyat di negeri ini.

Bersempena dengan Tahun Baharu Cina ini, kempen Op Selamat telah dilancarkan bagi memfokuskan kepada kesalahan memandu di lorong kecemasan, memotong garisan berkembar, menggunakan telefon bimbit ketika memandu, memandu melebihi had laju dan kesalahan melanggar lampu isyarat.

Perlis Diiktiraf Negeri Paling Selamat Di Jalan Raya, Tak Percaya Boleh Memandu Sendiri di Perlis! 2

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here