Home All Isu Semasa Inilah Cara Pelajar Yang Terkandas Di Kampus Boleh Pulang Semasa Tempoh PKP

Inilah Cara Pelajar Yang Terkandas Di Kampus Boleh Pulang Semasa Tempoh PKP

2533
1
Inilah Cara Pelajar Yang Terkandas Di Kampus Boleh Pulang Semasa Tempoh PKP

Menteri Pertahanan Dato Sri Ismail Sabri telah memberikan lebih banyak maklumat mengenai bagaimana pelajar yang terkandas di kampus dapat pulang ke rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), yang telah dilanjutkan hingga 12 Mei.

Semasa sidang media Majlis Keselamatan Negara, Dato Sri Ismail Sabri mengatakan bahawa pelajar pendidikan tinggi akan dibenarkan pulang ke kampung mereka secara berkumpulan mulai Isnin, 27 April.

Walau bagaimanapun, pergerakan mereka akan diatur dengan ketat untuk memastikan bahawa mereka tidak membuat perjalanan ke tempat lain selain daripada pulang terus ke rumah.

Menteri Pertahanan mengatakan hanya siswa siswi yang terkandas di zon hijau yang dibenarkan keluar dari kampus masing-masing.

pelajar

Dalam menjelaskan keputusan itu, Ismail mengatakan para siswa siswi ini telah dikuarantin di kampus selama lebih dari sebulan sekarang, dan tidak ada kes yang dilaporkan. Oleh itu, mereka dianggap “bersih”.

Siswa Siswi yang belajar di kampus yang berada di zon merah dilarang balik ke kampung.

Zon hijau merujuk kepada kawasan yang tidak mempunyai kes COVID-19 yang dicatatkan, sementara zon merah adalah kawasan dengan lebih daripada 41 kes yang dilaporkan.

Pelajar yang tidak mempunyai pengangkutan akan membuat perjalanan pulang melalui bas yang disediakan oleh kerajaan

Ismail berkata, semua penuntut universiti akan menjalani pemeriksaan COVID-19 sebelum pulang.

Selain itu, dia menambah bahawa bas hanya akan membawa separuh keupayaan untuk memastikan langkah penjarakan sosial dipenuhi.

“Sekiranya terdapat dua tempat duduk di dalam bas, satu akan dibiarkan kosong. Sekiranya bas boleh membawa 40 penumpang, maka hanya 20 orang penuntut universiti yang dapat naik,” jelas Ismail.

Dia mengatakan bahawa siswa siswi terbabit akan dihantar dari kampus ke balai polis atau agensi kerajaan terdekat tempat mereka tinggal.

Dari sana, Ismail mengatakan mereka akan dijemput oleh pihak berkuasa tempatan atau barisan depan, dan mereka akan diturunkan di pintu depan rumah mereka.

“Kaedah ini tidak akan memberi mereka ruang untuk pergi ke tempat lain. Dari kampus ke balai polis, kemudian terus ke rumah mereka,” kata Ismail.

Kerajaan akan menanggung kos perjalanan pulang, makanan dan penutup muka untuk pelajar terbabit.

Pelajar dengan kenderaan sendiri dibenarkan memandu pulang, dengan syarat mereka tidak melintasi negeri mana pun dan memandu sendirian.

Ismail berkata setiap kenderaan hanya boleh memiliki satu individu, pengambilan pelajar lain dilarang sama sekali.

pelajar

Juga, mereka perlu memandu ke balai polis terdekat dari kampus mereka untuk mendapatkan izin perjalanan terlebih dahulu. Mereka hanya dibenarkan berada di jalan dari jam 9 malam hingga 9 pagi untuk mengelakkan kesesakan.

Bagi penuntut universiti yang ingin pulang ke Sabah dan Sarawak, Menteri Pertahanan mengatakan bahawa kerajaan akan menyediakan penerbangan untuk mereka.

Bagaimanapun, mereka akan dikenakan kuarantin 14 hari kecuali jika kerajaan Sabah dan Sarawak memutuskan sebaliknya.

Maklumat lebih lanjut akan diberikan oleh Kementerian Pengajian Tinggi, kata Ismail.

BACA: Netizen Gesa Hantar Pulang Pelajar IPT Yang Masih ‘Tersangkut’ Di Kampus

Menurutnya, sekitar 53,000 penuntut universiti – atau 85% – akan menjadi bahagian dari eksodus, sementara 15% daripadanya memilih untuk tetap di kampus.

“Maksudnya, tidak semua penuntut universiti kembali ke rumah,” kata Menteri Pertahanan, menjelaskan bahawa mungkin masih ada yang perlu mengikuti kelas dalam talian tetapi kampung halaman mereka tidak mempunyai Internet yang aktif.

“Oleh itu, kerajaan akan terus menyediakan barang keperluan seperti makanan dan minuman kepada siswa siswi ini yang tinggal di kampus.”

Baca Selanjutnya

Inilah Cara Pelajar Yang Terkandas Di Kampus Boleh Pulang Semasa Tempoh PKP 1

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here