Home All Isu Semasa Ahli Parlimen Persoal Pek Makanan Tajaan Kerajaan Untuk B40 Bernilai RM100 Tetapi...

Ahli Parlimen Persoal Pek Makanan Tajaan Kerajaan Untuk B40 Bernilai RM100 Tetapi Hanya Ada Bahan Makanan Bernilai RM35

9006
0
Ahli Parlimen Persoal Pek Makanan Tajaan Kerajaan Untuk B40 Bernilai RM100 Tetapi Hanya Ada Bahan Makanan Bernilai RM35

Ahli Parlimen Persoal Pek Makanan Tajaan Kerajaan Untuk B40 Bernilai RM100 Tetapi Hanya Ada Bahan Makanan Bernilai RM35 | Dalam usaha untuk membantu mereka yang menghadapi masalah kewangan untuk membeli bahan keperluan seperti makanan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, kerajaan Malaysia telah mengambil inisiatif untuk mengedarkan pek makanan kepada mereka yang termasuk dalam kategori B40 baru-baru ini.

Pek makanan tersebut dikatakan mengandungi bahan makanan bernilai lebih RM100 yang merangkumi keperluan asas seperti beras dan minyak masak.

Namun, dalam laporan baru-baru ini oleh Sin Chew Daily, mendakwa bahawa pek makanan yang telah diterima oleh daerah tertentu sebenarnya tidak mengandungi bahan makanan bernilai RM100 seperti yang diamanahkan.

pek makanan

Malah, pek makanan tersebut tidak mengandungi separuh daripada jumlah nilai yang disebut. Menurut Ahli Parlimen Rasah, Cha Kee Chin, dia telah membantu memohon bantuan makanan bagi pihak kawasannya sebagai sebahagian daripada program bantuan makanan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

BACA: Rohingya Kaki Lipat. Kata Tiada Bantuan, Padahal Terima Beras Berkampit-kampit!

Namun, walaupun telah mengirimkan permohonan untuk 950 pek makanan yang seharusnya tiba pada 8 April 2020, pejabat kebajikan tempatan hanya menerima bungkusan makanan itu pada hari Isnin (20 April 2020). Sekiranya itu belum cukup buruk dari segi kelewatan, Mr Cha mendapat tahu bahawa bukannya 950 bungkusan makanan yang dia minta, dia hanya menerima 150.

Dan ini setelah Kementerian memberitahunya bahawa wilayahnya akan menerima 1,000 bungkus makanan, dan bukannya 950, dalam senarai terkini.

pek makanan

Jumlah Nilai Pek Makanan Tidak Seperti Dijanjikan Untuk B40

Yang menjadikannya lebih pelik adalah ketika dia mengambil salah satu bungkusan makanan untuk memeriksa barang-barang tersebut, jumlah harga runcit semua barang yang termasuk dalam pek makanan hanya berjumlah RM35.

Terdiri daripada tujuh barang, iaitu beras 5kg, gula putih 1kg, minyak masak 1kg, biskut, mi bihun beras, serbuk kopi, dan teh, barang runcit itu tidak mencapai jumlah yang hampir dengan RM100 bungkusan makanan ini dikatakan bernilai.

pek makanan

Walaupun dia sudah berusaha mengedarkan 150 bungkus makanan ini ke kawasannya, Cha meminta Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat bersikap telus dalam menangani pek makanan tersebut.

“Kementerian harus menyelidiki dan menjelaskan kepada masyarakat mengapa ada perbezaan antara makanan yang diedarkan kepada kelompok B40 di wilayahnya dan garis panduan yang diedarkan sebelumnya, dan pihak berwajib juga harus telus tentang kos pembelian bahan dan jumlah yang diedarkan.” katanya.

Dia mengatakan bahawa masih belum diketahui bila bungkusan makanan yang lain akan tiba di kawasan pilihannya.

Apa pendapat anda tentang perkara ini? Jika dakwaan ini adalah betul dan berasas rasanya perlu lah pihak kerajaan betul-betul memantau pemberian bantuan bungkusan makanan. Supaya tiada ada pihak lain yang mengambil kesempatan dalam menguruskan sumbangan ini pada mereka yang betul-betul memerlukan.

Baca Selanjutnya

Ahli Parlimen Persoal Pek Makanan Tajaan Kerajaan Untuk B40 Bernilai RM100 Tetapi Hanya Ada Bahan Makanan Bernilai RM35 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here