Home All Isu Semasa 5 Benda Yang Paling Selalu Kita Kelentong Kawan-Kawan, Selain Dari ‘On The...

5 Benda Yang Paling Selalu Kita Kelentong Kawan-Kawan, Selain Dari ‘On The Way’

1005
0
kelentong

Dalam kehidupan kita berkawan mesti adakalanya kita terpaksa kelentong kawan-kawan demi menjaga hati mereka atau nak mengelakkan pergaduhan atau terasa hati. Namun tidak semua kelentong tu elok dilakukan malah ada yang boleh jadi putus kawan kerana hal kelentong ni.

Disini kami kongsikan 6 jenis kelentong yang biasa berlaku:

1. Pinjam duit dulu, nanti bayar balik

Okay yang ni bahaya. Tak kiralah korang ni ‘bffaetj’ (best friends forever and ever till jannah) ke, kawan sekelas ke, kawan sepejabat ke, tapi bila sampai bab duit, mesti kena be extra careful. Takut nanti sebab hutanglah korang bergaduh dan berpecah belah. Nak pinjam duit memang senang, tapi nak bayar balik mesti susah gila. Seperti contoh, PTPTN. Nasib baik PTPTN tu mempunyai tahap kesabaran yang tinggi. Lol.

2. Tiga perkataan: On. The. Way.

Rasa-rasanya, tiga perkataan ini adalah yang kedua paling popular di dunia selepas ‘I Love You’. Betul tak? Inilah antara kelentong paling besar dalam hidup sekalian umat manusia. Bila kawan tanya dah kat mana, mesti kita akan reply ‘on the way’. Ye lah tu. Entah-entah tengah bersiap nak pakai baju lagi dalam bilik. Kelentong je lebih!

5 Benda Yang Paling Selalu Kita Kelentong Kawan-Kawan, Selain Dari 'On The Way' 1

3. Tak boleh keluar dengan kawan sebab “ada hal”

“Tak boleh lah bro. Aku ada hal. Sorry.”

Situasi ini juga agak common, terutamanya bila kawan-kawan nak ajak lepak. Sedang anda enak terlantar di atas katil empuk sambil memeluk bantal busuk, masa tu jugaklah orang nak ajak keluar. Nak kata tak free, boleh je kalau nak follow sebenarnya. Tapi memikirkan kesedihan yang si katil bakal tanggung apabila ditinggalkan oleh tuan empunya badan, terus rasa malas. Katil 1, Kawan 0.

Ehem! Kalau kawan nak belanja tu lain cerita. 😛

4. “Nanti aku confirm kan.”

Ini lagi satu. Yang member lagi sorang punyalah tunggu final confirmation, tapi yang sipolan sorang ni lambat betul nak bagi jawapan. Kadang-kadang siap kena tanya sampai 3-4 kali. Kalau tanya sekali, mesti dia akan jawab, “Nanti aku confirm kan. Kalau tak malam ni, esok.” Lepastu terus senyap dan hilang dari radar. Tett!

5. Ajak travel pergi sana sini

Nampak je apa-apa post kat FB atau Insta pasal tempat-tempat yang cantik, dialah yang paling semangat sekali tag semua kawan-kawan beserta caption “Jom pergi sini guys!” Maka dengan itu, ruangan komen mula dibanjiri dengan perbualan demi perbualan, pelan demi pelan, dan cuti demi cuti. Namun, angan-angan nak travel sama-sama itu hanya sekadar di ruangan komen.

6. “Nak habis dah. Sikit je lagi.”

Cehh! Macam lah kita tak tahu yang sebenarnya ada banyak lagi tak habis. Paling selalu terjadi bila kita tanya pasal assignments, pasal kerja, atau pasal apa-apa urusan sekali pun. Cakap je sikit lagi, tapi dah berjanggut pun tak siap-siap. Nampak sangat kelentong.

5 Benda Yang Paling Selalu Kita Kelentong Kawan-Kawan, Selain Dari 'On The Way' 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here