Home All Hukum Nak Warnakan Rambut Sebab Saja-saja Pun Boleh, Tapi Ada Syaratnya

Nak Warnakan Rambut Sebab Saja-saja Pun Boleh, Tapi Ada Syaratnya

5318
0
Nak Warnakan Rambut Sebab Saja-saja Pun Boleh, Tapi Ada Syaratnya

Nak Warnakan Rambut Sebab Saja-saja Pun Boleh, Tapi Ada Syaratnya | Masih ada yang keliru mengenai hukum mewarnakan rambut selain daripada menggunakan inai.

Persoalan mengenai hukum ini dijawab oleh pendakwah bebas, Pencetus Ummah (PU) Azman dan dikongsikan aish_sya di Instagramnya.

Dalam video itu, PU Azman menjawab soalan seorang remaja berhubung hukum solat dan mandi wajib jika mewarnakan rambut.

Menurut PU Azman, hukum mewarnakan rambut sama ada menggunakan inai tradisional ataupun bahan lain hukumnya harus, namun ada syaratnya seperti berikut yang diringkaskan oleh netizen.

Antara Syarat Untuk Warnakan Rambut

Warnakan Rambut

Mewarnakan rambut dengan pewarna tertentu selain hitam adalah dibolehkan dalam Islam. Bahkan ia menjadi sunat jika dilakukan dengan warna inai.

Walau bagaimanapun, bagi kaum wanita pula, mewarnakan rambut tidak boleh dilakukan kecuali setelah mendapat keizinan suami. Manakala, bagi wanita yang belum berkahwin, keizinan mereka tertakluk kepada keizinan ibu bapa.

Mereka juga tidak boleh mempertontonkan rambut yang telah diwarnakan itu kepada lelaki yang bukan mahram kerana rambut wanita adalah aurat yang wajib ditutup daripada pandangan lelaki bukan mahram.

Jangan keliru lagi ya.

BACA JUGA: Mengapa Perlu Cukur Dan Timbang Rambut Bayi Ketika Hari Ke 7? Ini Sebabnya

Nak Warnakan Rambut Sebab Saja-saja Pun Boleh, Tapi Ada Syaratnya 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here