Home All Isu Semasa Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pengumuman PKP Fasa 4

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pengumuman PKP Fasa 4

3904
0
Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pengumuman PKP Fasa 4

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pengumuman PKP Fasa 4 | Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengadakan siaran langsung pada pukul 8 malam semalam, di mana dia mengumumkan lanjutan PKP ke fasa keempatnya dari 28 April hingga 12 Mei.

Walaupun begitu, terdapat juga beberapa perkara penting yang ditangani oleh kerajaan.

Sekiranya anda tidak dapat menangkap semuanya, jangan risau-kami telah merangkum semua perkara penting untuk anda di bawah dibacakan semasa pengumuman PKP:

  1. Pelajar yang terkandas di universiti akan dapat kembali ke kampung halaman mereka tidak lama lagi. Lebih 100,000 pelajar dapat bersatu kembali dengan keluarga mereka, tetapi PM mendesak ibu bapa untuk bersabar kerana kementerian yang berkenaan akan menyusun rancangan untuk memastikan mereka selamat di rumah.
  2. Mereka yang tinggal di kampung perlu membuat permohonan secara dalam talian sekiranya mereka ingin kembali ke kampung halaman.
  3. PKP mungkin dilanjutkan pada 12 Mei.
  4. Walaupun PKP perlu dilanjutkan, syarikat terpilih dalam permohonan yang disetujui akan diizinkan beroperasi selama mereka mematuhi peraturan yang ditentukan yang mengutamakan keselamatan staf, jarak sosial dan kebersihan di tempat kerja.
  5. Pihak berkuasa MUNGKIN memudahkan pengendalian peraturan di beberapa sektor, termasuk sektor sosial.
  6. Pelan ekonomi (Pelan Pemulihan Ekonomi) akan diatur oleh Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri sebagai langkah jangka pendek untuk meningkatkan aktiviti ekonomi di negara ini setelah PKP di tamatkan.
  7. Inisiatif yang direncanakan akan ditujukan untuk membangun kemampuan dan keterampilan masyarakat, meningkatkan belanja domestik, meningkatkan daya tahan industri termasuk SME, dan memupuk lingkungan pelaburan yang lebih positif untuk masa depan.
  8. Kerajaan akan mempertimbangkan untuk membuka lebih banyak sektor dan sub-sektor tetapi mereka harus mengikuti peraturan yang ketat untuk memastikan syarikat masih kompetitif dan pekerja dapat melanjutkan pekerjaan mereka dalam lingkungan yang aman.
  9. Garis panduan dan syarat terperinci akan diberikan kepada pelabur dan sektor korporat untuk memulakan operasi syarikat masing-masing.

Diharap proses membawa pulang pelajar dari universiti dan juga mereka yang ingin pulang ke bandar dari kampung diuruskan lebih sistematik dan terkawal. Ini kerana sedikit perlanggaran dalam syarat boleh menyebabkan potensi kluster baru boleh berlaku.

Begitu juga dengan pengurusan syarikat yang dibenarkan beroperasi. Kegagalan mereka mengawal penjarakan sosial di ruang bekerja boleh menyebabkan kerugian bukan sahaja dari segi kesihatan pekerja tetapi syarikat itu juga menambah kerugian sedia ada.

PKP
Tinjauan aktiviti pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam ketika berada di asrama dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan fasa ketiga. – NSTP/Muhd Asyraf Sawal

Pergerakan pulang ke kampung kira-kira 100,000 pelajar universiti yang terkandas di asrama atau rumah sewa susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu, dijangka dipecahkan kepada lima zon utama.

Ia akan membabitkan Zon Utara, Zon Selatan, Zon Timur, Zon Tengah dan Zon Sabah-Sarawak. Pemecahan mengikut zon itu bagi memastikan tidak berlaku perhimpunan besar demi kesihatan pelajar.

Naib Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof Datuk Dr Mohammad Shatar Sabran, tidak menolak kemungkinan penghantaran pulang pelajar dibuat secara berperingkat, sama ada mengikut zon, bahagian atau daerah di mana pelajar akan dihantar.

“Perkara yang perlu dielakkan adalah perkumpulan secara besar-besaran kerana usaha memutuskan rantaian wabak COVID-19 masih perlu diteruskan. Jadi, proses penghantaran pulang pelajar ini perlu dilakukan dengan teliti,” katanya.

Beliau turut menasihatkan pelajar yang terkandas supaya bersabar kerana proses penghantaran pulang tidak boleh dilakukan secara sekali gus dan mempunyai SOP tersendiri yang ditetapkan kerajaan serta harus dipatuhi.

“Jika diluluskan proses penghantaran secara penggiliran, saya yakin ramai akan tidak puas hati kerana tidak sabar mahu pulang, tetapi SOP perlu dipatuhi dan diutamakan. Letak sepenuh kepercayaan kepada pihak bertanggungjawab.

“Semua mahu pulang, tetapi keselamatan dan kesihatan adalah keutamaan dalam proses ini. Tak guna balik, tetapi anda membawa risiko kepada nyawa orang yang tersayang,” katanya yang turut bimbang sekiranya destinasi pelajar berada dalam zon merah, sekali gus memerlukan kaedah penghantaran pulang yang khusus.

Baca Selanjutnya
Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pengumuman PKP Fasa 4 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here