Home All Isu Semasa Lelaki Sebak Uruskan Pengebumian Bapa Yang Meninggal Dunia Kerana COVID-19 Seorang Diri

Lelaki Sebak Uruskan Pengebumian Bapa Yang Meninggal Dunia Kerana COVID-19 Seorang Diri

7521
0
Lelaki Sebak Uruskan Pengebumian Bapa Yang Meninggal Dunia Kerana COVID-19 Seorang Diri

Seperti yang kita semua sedia maklum, urusan pengebumian bagi mangsa COVID-19 perlu diuruskan dalam satu prosedur yang berbeza. Mereka yang terlibat dengan urusan pengebumian juga perlu memakai pakaian perlindungan diri (PPE) sebagai langkah keselamatan.

Negara-negara lain seperti Iran, Sepanyol dan India kini semakin mencatatkan kadar kematian yang tinggi.

Untuk makluman, India kini merekodkan 226,713 kes, 6,363 kematian dan 108,450 pesakit yang telah sembuh.

Oleh kerana kadar kematian yang tinggi di India, seorang waris terpaksa menguruskan urusan penyemadian keluarganya seorang diri.

BACA: Anjing Ini Masih Setia Menunggu Tuannya Yang Telah Meninggal Dunia Akibat COVID-19

Lelaki tersebut dipercayai merupakan anak tunggal di dalam keluarga dan tiada adik beradik yang lain. Semasa urusan pengebumian bapanya yang meninggal akibat wabak itu, tiada ahli keluarga dan jiran-jiran yang dapat hadir membantu.

India tidak membenarkan ahli keluarga mahu pun saudara mara untuk terlibat dalam urusan jenazah tersebut, melainkan mendapat kebenaran daripada pasukan perubatan yang bertugas. Ini adalah kerana keadaan yang semakin memudaratkan di sana selain SOP yang perlu dipatuhi.Pengebumian Pengebumian

Dapat dilihat menerusi foto yang dikongsikan, betapa pilunya wajah seorang anak apabila hanya dia seorang sahaja yang dibenarkan mengiringi jenazah ayahnya di tanah perkuburan.

Gambar tersebut tular selepas dikongsikan oleh media antarabangsa di mana rata-ratanya tidak dapat membayangkan bagaimana perasaan lelaki itu menghadapi dugaan ini.

Sumber

Lelaki Sebak Uruskan Pengebumian Bapa Yang Meninggal Dunia Kerana COVID-19 Seorang Diri 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here