Home All Tazkirah Inilah Ladang Pahala Di Pagi Hari Setelah Solat Subuh, Sama-Sama Amalkan

Inilah Ladang Pahala Di Pagi Hari Setelah Solat Subuh, Sama-Sama Amalkan

6138
0
pahala

Solat subuh adalah solat pembuka hari, Allah Subhanahuwata’ala menjadikan waktu subuh sebagai salah satu waktu yang memiliki pahala melimpah bagi orang-orang yang mengerti bahkan Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam tidak pernah langsung meninggalkan masjid setelah solat subuh berjamaah.

Waktu setelah solat subuh merupakan waktu yang paling istimewa diantara waktu-waktu lainya kerana banyak keberkatan di dalamnya sampai Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam berdoa:

“Ya Allah, Berkatilah umatku di waktu paginya” [HR. Abu Dawud]

Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam berdoa seperti itu agar umatnya memberikan perhatian khusus pada waktu ini. Demikian pula setelah Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam selesai melaksanakan solat subuh baginda tidak melanjutkan tidurnya, beliau melakukan amalan-amalan yang sudah menjadi kebiasaan sehari-hari.

Inilah Ladang Pahala Di Pagi Hari Setelah Solat Subuh, Sama-Sama Amalkan 1

Berikut Amalan-Amalan Ladang Pahala Setelah Solat Subuh

Pertama, Zikir

Zikir tidak hanya aktiviti yang dianjurkan rasulullah shallallahu alaihi wa sallam tetapi juga merupakan perintah Allah Subhanahuwata’ala sebagaimana dalam firmanya yang ertinya:

“Wahai orang-orang yang beriman! Ingatlah kepada Allah dengan menyebut (nama-Nya) sebanyak-banyaknya dan bertasbihlah kepada-Nya pada waktu pagi dan petang. Dialah yang memberi rahmat kepadamu dan para malaikat-Nya (memohonkan ampunan untukmu), agar Dia mengeluarkan kamu dari kegelapan (kekafiran) kepada cahaya (keimanan). Dan Dia Maha Penyayang kepada orang-orang yang beriman”. [QS. Al-Ahzab 41-43]

Selain menjadi kebiasaan dan sunah yang dilakukan Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam, zikir menjadi salah satu amalan ringan yang memiliki keutamaan melimpah beberapa diantaranya dapat menjadi penebus dosa, menyelamatkan seseorang dari azab neraka dan menghilangkan kegelisahan hati yang gundah.

Zikir juga dapat mengangkat darjat seorang mukmin. Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda yang ertinya:

“Mahukah kalian aku beritahu dengan amal perbuatan terbaik, paling terbersih disisi Tuhanmu, paling tinggi untuk kedudukanmu, jauh lebih baik dibanding sedekah emas dan perak bagimu dan daripada kalian bertemu musuhmu lalu bertempur dengan mereka? Mereka menjawab: Mau, ya Rasul. Beliau bersabda: “Zikir kepada Allah”. [HR. Tirmidzi]

Kedua, Banyak Berdoa

Allah Subhanahuwata’ala akan meredhai hamba-hambanya yang berdoa kepada-Nya. Berdoa juga dapat mendekatkan seorang hamba kepada penciptanya. Allah Subhanahuwata’ala berfirman yang artinya:

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran”. [QS. Al-Baqarah 186]

Berdoa adalah salah satu cara seorang hamba bercerita atau berkeluh kesah kepada penciptanya, dengan berdoa seseorang dapat menyadari bahwa manusia adalah mahluk yang lemah dan hanya Allah Subhanahuwata’ala yang maha luas lagi maha kaya bahkan dengan doa seorang hamba dapat meminta yang terbaik bagi masa depanya.

Ketiga, Solat Sunat 2 Rakaat Ketika Matahari Terbit

Solat sunat ini memiliki keutamaan yang sangat besar iaitu akan mendapat pahala seperti haji dan umrah secara sempurna. shallallahu alaihi wa sallam bersabda yang ertinya:

“Barangsiapa yang melaksanakan solat subuh secara berjama’ah lalu ia duduk sambil berzikir pada Allah hingga matahari terbit, kemudian ia melaksanakan solat dua raka’at, maka ia seperti memperoleh pahala haji dan umrah.” Beliau pun bersabda, “Pahala yang sempurna, sempurna dan sempurna.” [HR. Tirmidzi]

Solat dua rakaat ini di istilahkan sebagai solat isroq yang waktunya berada di awal waktu solat dhuha.

Inilah Ladang Pahala Di Pagi Hari Setelah Solat Subuh, Sama-Sama Amalkan 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here