Home All Isu Semasa Ketua WHO Sahkan Pengakhiran COVID-19 Bukanlah Selepas Tamat Perintah ‘Lockdown’

Ketua WHO Sahkan Pengakhiran COVID-19 Bukanlah Selepas Tamat Perintah ‘Lockdown’

3731
0
Ketua WHO Sahkan Pengakhiran COVID-19 Bukanlah Selepas Tamat Perintah ‘Lockdown’

Ketua WHO Sahkan Pengakhiran COVID-19 Bukanlah Selepas Tamat Perintah ‘Lockdown’ | Di saat orang ramai seluruh dunia menantikan tarikh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau lockdown dihentikan untuk bergerak bebas semula, nampaknya situasi yang bakal dilalui selepas ini mungkin sedikit berbeza berbanding sebelum ini.

Menurut Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, menghentikan arahan lockdown berikutan wabak COVID-19 bukanlah bermakna orang ramai bebas seperti sebelum ini.

WHO

WHO Menekankan Perlunya New Normal Selepas Lockdown

Tambahnya lagi, Pengakhiran kepada lockdown di beberapa negara hanyalah permulaan kepada fasa baharu dimana orang ramai perlu membiasakan diri dengan new normal.

Dalam erti kata lain, orang ramai masih perlu berhati-hati dalam memastikan wabak ini tidak lagi menular sehingga pandemik COVID-19 pulih sepenuhnya.

BACA: COVID-19 Mampu Tersebar Melalui Pernafasan, WHO Galakan Orang Ramai Memakai Topeng Muka

Pihak Pertubuhan Kesihatan Sedunia juga turut mengambil peluang untuk berterima kasih kepada kerajaan Saudi yang telah menyumbangkan dana sebanyak $500 juta (RM2.2 bilion) dalam membantu membanteras penyebaran wabak COVID-19.

Dalam pada negara Malaysia menunjukkan perkembangan yang positif, pihak UN Economic Commission for Africa (Uneca) menjangkakan sekurang-kurangnya 300,000 angka terkorban bakal berlaku di 54 negara di benua Afrika berikutan wabak COVID-19.

S.Korea’s Lessons COVID-19 Fact Check A New Normal

Baca Selanjutnya

Ketua WHO Sahkan Pengakhiran COVID-19 Bukanlah Selepas Tamat Perintah ‘Lockdown’ 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here