Home Pengetahuan Kenapa Ada Tahun Lompat, Apa Maksudnya & Sejak Bila Ia Bermula?

Kenapa Ada Tahun Lompat, Apa Maksudnya & Sejak Bila Ia Bermula?

4570
0
tahun lompat

Tahun ini, kita sekali lagi bertemu dengan 29 Februari setelah kali terakhir pada 2016.

Dikenali sebagai tahun lompat, ia datang setiap empat tahun dengan jumlah 29 hari dalam bulan Februari.

Sejak bila bermula tahun lompat?

Tahun lompat yang pertama dipercayai berlaku pada tahun 45 BC. Ia dimulakan Julius Caesar ketika masyarakat Rom terdahulu menggunakan sistem kalendar 355 hari.

Dalam sistem itu, mereka menambah satu bulan yang mempunyai 22 atau 23 hari setiap dua tahun bagi memastikan perayaan jatuh pada musim yang sama setiap tahun.

tahun lompat

Bagi memudahkan pengiraan, Julius bersama pakar astronominya, Sosigenes mencipta kalendar 365 hari dan menambah satu hari dalam bulan Februari pada tahun keempat.

Kenapa perlu ada tahun lompat?

Hari-hari lompat ini diwujudkan untuk memastikan kalendar Gregori yang kita gunakan kini selari dengan pergerakan bumi mengelilingi matahari.

Bumi mengambil masa selama 365.242189 hari atau 365 hari, 5 jam, 48 minit dan 45 saat untuk melengkapkan satu pusingan mengelilingi matahari. Ia dipanggil tahun tropika dan bermula pada ekuinoks bulan Mac, detik matahari berada betul-betul di atas garisan Khatulistiwa.

Dalam peristiwa itu, matahari akan berada betul-betul di garisan Khatulistiwa untuk tempoh 24 jam.

Pada hari itu, tempoh masa siang dan malam akan sama panjang iaitu 12 jam bagi seluruh dunia (Planetarium Negara, n.d.)

Namun, kalendar Gregori hanya mempunyai 365 hari setahun. Jika kita tidak menambah satu hari lompat pada 29 Februari hampir setiap empat tahun, kalendar setiap tahun akan bermula 6 jam lebih awal sebelum bumi menghabiskan satu pusingan lengkap mengelilingi matahari.

Kesannya, perhitungan masa kita akan berubah dari tahun tropika dan menjadi tidak selari dengan musim-musim sepanjang tahun.

Dengan sisihan kira-kira 6 jam setahun, musim-musim akan beralih kira-kira 24 hari kalendar dalam tempoh 100 tahun.

Sekiranya ini berlaku, penduduk di Hemisfera Utara akan menyambut hari Krismas di pertengahan musim panas dalam tempoh beberapa ratus tahun akan datang.

Justeru, hari lompat ini diwujudkan untuk memberi bumi masa tambahan diperlukannya untuk melengkapkan satu pusingan lengkap mengelilingi matahari.

Sumber: Time and Date, ThoughtCo

Baca Selanjutnya

Kenapa Ada Tahun Lompat, Apa Maksudnya & Sejak Bila Ia Bermula? 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here