Home Pengetahuan Kenali Siapa Dr Norhisham Abdullah Seorang Cina Muslim, Anak Miskin Cina Diasuh...

Kenali Siapa Dr Norhisham Abdullah Seorang Cina Muslim, Anak Miskin Cina Diasuh Oleh Keluarga Melayu.

12580
2
Kenali Siapa Dr Norhisham Abdullah Seorang Cina Muslim, Anak Miskin Cina Diasuh Oleh Keluarga Melayu.

Kenali Siapa Dr Norhisham Abdullah Seorang Cina Muslim, Anak Miskin Cina Diasuh Oleh Keluarga Melayu. | Wabak C0VID-19 dilihatkan seolah-olah tidak mahu berhenti menjangkiiti manusia di seluruh dunia. Sehingga 7 April 2020, sebanyak 1,351,011 kes dilaporkan dengan kes sembuh 285,517 dan 74,871 kematian.

Malaysia merupakan antara negara yang paling terkesan di kedudukan ke-30 dunia dengan 3,963 kes dan 63 kematian.

Dan dalam kekacauan yang sangat menakutkan ini, terdapat satu watak yang sentiasa kelihatan tenang mengawal situasi dengan sebaik-baiknya.

Kenali Siapa Dr Norhisham Abdullah Seorang Cina Muslim, Anak Miskin Cina Diasuh Oleh Keluarga Melayu.

Beliau yang dimaksudkan tak lain dan tak bukan Ketua Pengarah kesihatan di Kementerian kesihatan Malaysia, Dato’ Dr Norhisham Abdullah.

Di kala kakitangan kesihatan Malaysia bergelut dengan wabak ini, Dr. Noor Hisham menjadi pendukung mereka yang tidak pernah mengenal erti penat dan lelah.

Beliau bukan sahaja berada terlibat secara langsung menangani masalah ini tetapi juga bertanggungjawab dalam sidang media hampir setiap hari.

Segala penerangan dan jawapan yang diberikan disusun dengan teratur dan berhemah, membuatkan semua lapisan memahaminya. Tanpa jasa dan pengorbanan beliau kita mungkin sukar untuk memerangi wabak ini.

Rupanya Ketua Pengarah kesihatan adalah seorang Cina Muslim. Anak miskin Cina yang diasuh oleh keluarga Melayu. Tidak sia2 asuhan ustaz Nik Mahyuddin.

Sedikit latar belakang ringkas Dr Norhisham Abdullah

Dr Norhisham Abdullah ini adalah anak angkat Ustad Nik Mahyuddin dan juga menantunya. Arwah Ustaz Nik Mahyuddin ni bekas Pengarah Bhg Ugama Kementerian Pendidikan dan rasanya pernah jadi Pengetua KIK

Dia kahwin dgn anak bongsu Ustad Nik Mahyuddin , Nik Wahidah. Ustad ni ambil Hisham dari keluarga miskin Cina dari Flat San Peng , Jalan Loke Yew masa dia form one kemudian di masukkan ke kik masa form 4. KIK class of 80 dan masuk Matric UKM kat SAS Cheras. First Degree & Master from UKM.

By the way, for everyone’s information. The 2 main doctors who are dealing with the COV1ID pandemic are:

1. Dato Dr Norhisham Abdullah, Ketua Pengarah kesihatan

2. Dato Dr Christopher Lee, Head of Infectious Disease, KKM

Kedua dua mereka beragama Islam & berbangsa Cina. In medicine, we are colourblind. Banyak jasa bangsa Cina ni terhadap negara Malaysia. Ramai yg tak tahu KP KKM itu adalah seorang Cina Muslim.

Sangat menjaga solat walau di tempat sukar, saya pernah bermusafir dgn beliau 10 hari ke Jepun atas tugas rasmi. Patut la berbudaya kerja cemerlang. Seorang revert yang hebat, Humble man from humble beginnings.

Dr Norhisham Abdullah sertai saintis dunia perangi Covi1d-19

Dalam perkembangan terkini KETUA Pengarah kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menyertai gabungan saintis dunia dalam usaha mereka bertindak menentang pandemik Covid-19 di kawasan yang kekurangan sumber.

Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) dalam satu kenyataan semalam berkata, Dr Norhisham Abdullah adalah seorang daripada 74 penandatangan untuk Gabungan Penyelidikan Klinikal Covid-19 bertujuan mempercepat penyelidikan Covid-19 yang sangat diperlukan di kawasan itu.

Selain saintis, gabungan itu juga terdiri daripada ahli fizik, penyumbang dana dan penggubal dasar daripada lebih 70 institusi dari lebih 30 negara, dengan komitmen sepenuhnya untuk mencari penyelesaian Covid-19 untuk kawasan kekurangan sumber di mana virus itu boleh melumpuhkan sistem kesihatan yang sudah rapuh dan menyebabkan kesan kesihatan yang paling besar kepada penduduk yang terdedah.

Antara penandatangan utama lain ialah Profesor Universiti Kolokotrones dari kesihatan Dunia dan Perubatan Sosial di Universiti Perubatan Harvard, Amerika Syarikat, Paul Farmer; Ketua Pengarah Institut Pasteur, Perancis, Stewart Cole dan Saintis Kanan di University of Oxford, Philippe J Guerin.

Dalam ulasan yang disiarkan dalam jurnal antarabangsa – The Lancet, semalam, berkata ahli gabungan menyuarakan pandangan bahawa kerjasama penyelidikan dan koordinasi antarabangsa diperlukan segera untuk menyokong Afrika, Amerika Latin, Eropah Timur dan beberapa negara Asia sebagai tindak balas segera terhadap wabak yang semakin buruk dan mempercepat penyelidikan yang disesuaikan dengan keadaan sumber yang terhad, menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu turut memaklumkan walaupun kajian bersama Pertubuhan kesihatan Sedunia (WHO) yang dinamakan Solidarity Trial sudah dilancarkan, penulis jurnal itu mendapati bahawa daripada hampir 600 percubaan klinikal Covid-19 yang didaftarkan, percubaan yang dirancang dalam keadaan kekurangan sumber adalah terlalu sedikit.

Oleh itu, penulis berkenaan mahu berkongsi kepakaran teknikal dan keupayaan percubaan klinikal untuk mempercepat penyelidikan Covid-19 dalam keadaan itu, menurut kenyataan berkenaan.

DNDi berkata, gabungan itu akan mempermudah pendekatan koordinasi supaya semua data dari semua wilayah dapat dikumpulkan dalam cara yang sama, dianggarkan dan dikongsi dalam masa nyata yang akan membantu negara dan WHO untuk membuat keputusan berasaskan bukti yang jelas mengenai dasar dan amalan.

Kenyataan itu turut menyebut bahawa Ketua Saintis WHO, Dr Soumya Swaminathan juga memuji inisiatif gabungan itu yang akan membantu WHO melaksanakan peranan penyelarasan dalam tindak balas dunia terhadap Covid-19.

“Kami mengalu-alukan pelancaran gabungan ini yang menggunakan kesempatan daripada kepakaran multinasional dan multidisiplin yang sedia ada dalam menjalankan ujian klinikal dalam keadaan kekurangan sumber.

“Walaupun pusat penularan ini hari ini di tempat lain, kita mesti bersedia daripada sekarang untuk menghadapi kesan pandemik ini dalam keadaan lebih banyak sumber terkawal atau kita akan kehilangan banyak nyawa,” katanya dipetik oleh kenyataan itu.

Kenali Siapa Dr Norhisham Abdullah Seorang Cina Muslim, Anak Miskin Cina Diasuh Oleh Keluarga Melayu.

Dr Norhisham Abdullah dilahirkan di Sepang, Selangor pada tahun 21 April 1963, Dr Noor Hisham Abdullah mempunyai ijazah Sarjana dalam Pembedahan dan ijazah Kedoktoran Perubatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

Beliau menyertai perkhidmatan awam sebagai pegawai perubatan semula pada Ogos 1988.

Dr Norhisham Abdullah kemudiannya menjadi pakar dalam pembedahan endokrin dan melakukan latihannya di pelbagai universiti di Adelaide dan Sydney Australia.

Beliau merupakan Pakar Bedah Umum pada 1994 dan juga Pegawai Perubatan Pakar Bedah Umum Hospital Putrajaya pada tahun 2004.

Selain itu, Dr Norhisham Abdullah juga memegang jawatan sebagai Timbalan Ketua Pengarah kesihatan (Perubatan) sejak 1 Februari 2008 dan merupakan Ketua Jabatan Pembedahan Payudara Endokrin dan Pembedahan Am Hospital Putrajaya serta Pakar Perunding Bedah Kanan Hospital Putrajaya pada tahun 2007.

Pada 1 Mac 2013, beliau dilantik sebagai Ketua Pengarah kesihatan bagi menggantikan Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman.

Dr Norhisham Abdullah menyumbangkan banyak buah fikiran dalam jurnal tempatan dan antarabangsa dan menulis banyak bab buku teks tentang pembedahan endokrin.

Kepakarannya adalah dalam kanser endokrin payudara dan telah memberikan kepemimpinan dalam pelbagai pembelajaran serta program jangkauan kesihatan yang inovatif di seluruh Malaysia.

Pada Ogos 2017, beliau dilantik sebagai Ahli Majlis Tertinggi Jawatankuasa Eksekutif Komuniti Pakar Bedah Antarabangsa (ISS) untuk lima tahun iaitu dari tahun 2017 hingga 2019 dan tahun 2019 hingga 2021.

Dr Norhisham Abdullah juga merupakan Presiden Majlis Perubatan Malaysia. Pada 2020, beliau dan Menteri kesihatan Dato’ Seri Dr. Adham Baba bertanggungjawab dalam menangani wabak COVI1D-19 yang menular di Malaysia.

Anugerah lain:

1. Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2000 – Hospital Kuala Lumpur (HKL)
2. Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2004 -Jabatan k3sihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKWPKL)

Kelulusan pencapaian datuk Dr Norhisham Abdullah:

1. Medical Doctor M.D (UKM) – 1988
2. Master of Svrgery M.S (UKM) – 1994
3. Royal Australasian College Of Surgeons Fellowship Training in Breast Endocrine Surgery – 1997
4. Academy of Medicine Malaysia (A.M.) – 1998
5. Fellow Academy of Medicine Malaysia (F.A.M.M) – 2004
7. Advanced Management Program, Oxford Business School, UK – 2008

Lantikan khas

1. Royal Australasian College of Svrgeons foundation visitor in Hong Kong – 2008
2. Tetamu khas Sri Lanka College of Surgeon di Colombo – 2010
3. British J Surgery Lecture (Birmingham) 2010
4. 23rd Japanese Association of Endocrine Surgeons Lecture, Tokyo, Japan – 2011
5. Indian College of Svrgeons S Vittal Oration, Kodaikanal, India 2011
6. 13th Congress of Asian Association of Endocrine Svrgeon Plenary Lecture, Singapore 2012
7. Royal Australasian College of Svrgeons International Visitor, Kuala Lumpur – 2012
8. General Svrgeons of Australia International Guest, Hobart, Tasmania 2012
9. Fellow of the Royal College of Physicians London, UK 2012
10. Goatcher Surgeon in Residence 2013, Royal Perth Hospital 2013

Kredit : Alumni KIK – Batch my mom

Baca Selanjutnya

Kenali Siapa Dr Norhisham Abdullah Seorang Cina Muslim, Anak Miskin Cina Diasuh Oleh Keluarga Melayu. 1

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here