Home All Isu Semasa Lebih 100 Kedai Disewakan Kepada Warga Asing Kini Ditutup DBKL

Lebih 100 Kedai Disewakan Kepada Warga Asing Kini Ditutup DBKL

1741
0
Lebih 100 Kedai Disewakan Kepada Warga Asing Kini Ditutup DBKL

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah mengambil tindakan menutup 127 premis yang dikendalikan warga asing di sekitar ibu negara sehingga 7 Jun lalu.

Menurut Sinar Harian, Pengarah Jabatan Perancangan Korporat DBKL Khairul Azmir Ahmad berkata kebanyakan premis itu disewakan warga asing daripada pemilik lesen di kalangan orang tempatan.

Menurutnya, sebanyak 93 premis adalah kedai baju, pasar mini, kedai perabot, kedai serbaneka dan lain-lain, manakala 17 lagi adalah restoran, 14 kedai alat telekomunikasi, dua gerai makanan dan satu pusat cuci kereta.

“Kebanyakan premis didapati disewakan warga tempatan iaitu pemilik lesen kepada warga asing.

“Bila kita serbu premis, warga asing ini akan beri macam-macam alasan kononnya mereka hanya pekerja dan pemilik kedai keluar solat, pergi beli barang dan sebagainya.

“Sekarang ini dalam tindakan penguatkuasaan dijalankan, memang kita akan ambil tindakan penutupan kedai sekiranya terdapat peniaga atau pembantu warga asing di dalam premis,” katanya kepada Sinar Harian.

warga asing

“Selepas tindakan lebih tegas diambil, pihaknya mendapati kini pemilik kedai mula munculkan diri dan menjaga premis masing-masing. Nampak memang ada perubahan apabila pemantauan dan penguatkuasaan dijalankan secara berterusan.

“Tindakan diambil di bawah Undang-Undang Kecil (UUK) dan akan dijalankan dari semasa ke semasa,” katanya.

Terdahulu, DBKL memaklumkan akan bertindak tegas dengan menguatkuasakan UUK sedia ada bagi memastikan tiada warga asing terlibat dalam industri perniagaan khususnya sektor penjajaan.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata, dalam perancangan aktiviti perdagangan dan perniagaan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, DBKL menghadapi kebanjiran peniaga warga asing khususnya di sektor tred, perniagaan dan industri serta penjajaan.

Katanya, DBKL akan menjalankan tindakan penguatkuasaan yang turut membabitkan agensi lain termasuk Jabatan Imigresen Malaysia dan akan terus dijalankan dari semasa ke semasa.

Mempunyai akses bekalan yang lebih baik membolehkan warga asing ini lebih kompetitif daripada peniaga tempatan, dengan mendapatkan stok pada harga lebih murah dan menjualnya pada harga lebih berpatutan.

Sumber: Sinar Harian

Lebih 100 Kedai Disewakan Kepada Warga Asing Kini Ditutup DBKL 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here