Home All Isu Semasa Tragedi Kabel Putus Ketika Lakukan Terjunan Rope Swing, Adik Mohon Doa Keselamatan...

Tragedi Kabel Putus Ketika Lakukan Terjunan Rope Swing, Adik Mohon Doa Keselamatan Kakak

6809
0
Tragedi Kabel Putus Ketika Lakukan Terjunan Rope Swing, Adik Mohon Doa Keselamatan Kakak

Tragedi Kabel Putus Ketika Lakukan Terjunan Rope Swing, Adik Mohon Doa Keselamatan Kakak | Keinginan seorang gadis melakukan terjunan rope swing Ahad lalu di Kuala Kubu Bharu berakhir dengan ujian apabila kabel yang mengikatnya mengalami masalah sebelum Siti Halijah Abd Rahim, 33 terjatuh ke dalam sungai dan tubuhnya terhempas ke sungai tersebut dari ketinggian 10 meter.

Difahamkan Siti Halijah berkeinginan melakukan terjunan rope swing malah sempat memuat naik gambar terakhir sambil memegang placard Don’t Tell My Mom sebelum melakukan terjunan rope swing tersebut.

Dalam satu perkongsian dibuat adiknya, Mohamad Yakub di fbnya, dia memaklumkan kakaknya sudah selamat menjalani pembedahan memasang lapan skru di bahagian L4, L3, L2 dan pembedahan dibuat segera semalam untuk menyelamatkan urat kaki kakaknya dari gagal berfungsi selepas tragedi terjunan rope swing tersebut berlaku.

Redha dengan tragedi tersebut selain mengharapkan doa dari orang ramai selain mengharapkan sumbangan orang ramai untuk pembedahan kakaknya, di fbnya juga Mohamad Yakub sempat memberi pesanan kepada orang di luar sana agar tidak menuding jari kepada sesiapa tentang tragedi rope swing yang berlaku ini.

Tidak mencari siapa benar dan siapa salah. Malah pihak bertanggungjawab dalam aktiviti rope swing tersebut, RENTAS dikatakan sangat membantu dan memberi kerjasama kepada Ejah (panggilan untuk kakaknya) dan kami sekeluarga. Kun fa ya kun. Kalau Dia nak jadi maka terjadilah ia. Siapa kita nk menidakan takdir dan ketentuan yang maha ESA.Rope SwingRope Swing

Baca perkongsiannya.

7 Jam bertarung nyawa di dalam OT Room

29.9.2020 seawal jam 6.45 pagi, awak dah pun ditolak dalam dewan bedah Jah. Awak sempat lagi bergurau “dik tolong ambil gambar aku sekeping masa nurse tolak katil. Aku nak masuk dewan bedah. Aku nak buat kenangan nanti bila aku dah baik.

Ya Allah, dalam hati aku kau sempat lagi bergurau Jahkan. Tapi kalau korang nak tahu, itulah watak kakak saya yang ramai buat orang tertawa.

Jam 7.30am, aku tunggu di luar dewan bedah. Kau pun dah masuk ke dalam Jah. Lampu dewan bedah mula menyala, tappp!!

Aku dah mula risau beb. Aku dah start duduk berdiri berjalan semua tak kena. Macam macam ada dalam kepala hotak ni yang datang.

Rope Swing

Nak pasang 8 skru di tebuk di tulang belakang

8 skru nak ditebuk di tulang belakang awak Jah. Besi rod lagi nak dimasukkan. Ya Allah aku tak boleh bayangkan Jah macam mana kau sangat kuat untuk semua tu. Lama aku tunggu kau Jah dekat laur tapi tak apa, sampai ke ke titisan darah terakhir aku Jah, selagi nyawa di kandung badan aku sabagai adik kau aku akan tetap bagi sokongan moral gila-gila kat ko!

Jam 3 petang, nurse bagi tahu akak awak dah selesai dibedah. Now dia ada di dalam icu. Then aku tak tunggu lama Jah. Soalan pertama aku tanya pembedahan ko macam mana?

Then nurse tu kata berjaya Allamdulillah Jah. Makbul doa kawan-kawan, ahli keluarga dan sahabat handai awak Jah. Nurse di ward ICU tu tak kenal pun awak Jah. Dia boleh cakap kat aku yang kakak awak ni kuat semangat dia..YES! Itulah yang aku nak ko buat Jah.

Jam 5.30 petang waktu melawat ko pun dah tiba. Serius Jah, aku kena cekalkan hati mental dan fizikal untuk aku jumpa kau sebab doktor cakap kau separa sedar dan doktor cakap awak cakap je dengan dia. Telinga dia dengar dan dia faham apa awak cakap.

Aku dan Umi pun masuk dan terus ke katil awak Jah. Umi sampai di sisi awak. Air mata ibu memang tak akan pernah kering. Dia usap tangan awak Jah sambil menagis. Jah, Umi datang ni Jah.

Dengar suara Umi terus buka mata

Awak dah selamat Jah. Istigfar banyak-banyak Jah dan saat itu kuasa Allah telah terbukti apabila mata awak terus terbuka dan awak tengok Umi. Air mata awak meleleh Jah dan awak seakan mahu berkata sesuatu tapi tak boleh sebab masih ada wayar oksigen di dalam mulut awak.

Dari raut wajah awak Jah, aku dapat rasa kesakitan yang awak tangung sekarang bukanlah macam jatuh bermain basikal. Perit pedih dan satu badan awak mengigil Jah. Nak terima besi di dalam badan bukan satu perkara yang mudah.

Aku pegang tangan ko Jah. Aku cakap kat ko syabas Jah! Ko dah berjaya sampai ke puncak gunung! Inilah Jah yang aku kenal sebelum ni semangat juang kau yang sangat tinggi! Cuma aku pesan jangan pernah down Jah ye sebab lepas nie your life totly change! Awak tuduk kan kepala tanda paham.

Habis waktu melawat kau Jah, aku terpaksa balik sebab dalam ICU siapa pun tak boleh tunggu kau Jah. Tapi bila aku cakap aku nak balik, ko tarik tangan aku Jah. Muka kau macam kau takut. Tak per Jah, nurse dalam ni cantik cantik semua baik-baik. Esok aku datang lagi ye. Kau berehatlah dulu.

Esok doc pakar akan buat MRI dan city scan untuk pantau result stand dan skru yang dah di pasang kat tulang belakang kakak saya. Kalau ada keajaiban syifaq kesembuhan masya-Allah tabarakallah, urat saraf dia kembali normal awak akan sembuh Jah. Doakan semua agar esok dan hari mendatang ada keajaiban berlaku kepada kakak saya. Sebab ramai sayang dia.

Yang nak bantu boleh hulurkan bantuan ke akaun Yakub ya.

Name: Mohamad yakub (adik)
Acc Maybank: 162107181368
Num fone : 0122836884

Tragedi Kabel Putus Ketika Lakukan Terjunan Rope Swing, Adik Mohon Doa Keselamatan Kakak 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here