Home All Isu Semasa Musim Hujan Tak Menentu Kadang Sampai Banjir! Elak Panik Kalau Kereta Naik...

Musim Hujan Tak Menentu Kadang Sampai Banjir! Elak Panik Kalau Kereta Naik Air & Ikut 6 Langkah Ini

2155
7
Musim Hujan Tak Menentu Kadang Sampai Banjir! Elak Panik Kalau Kereta Naik Air & Ikut 6 Langkah Ini

Musim Hujan Tak Menentu Kadang Sampai Banjir! Elak Panik Kalau Kereta Naik Air & Ikut 6 Langkah Ini | Beberapa hari lepas, Batu Pahat telah menjadi daerah terbaru yang dilanda bah sehingga memaksa 1,235 orang penduduk daripada 323 buah keluarga terjejas. Kasihan sangat!

Kejadian banjir ini berlaku berikutan hujan lebat yang turun di hampir seluruh negeri Johor dan dijangka akan berterusan sehingga hujung Julai ini.

Menurut laporan media yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Kesihatan & Alam Sekitar Johor, daerah paling teruk terjejas ialah Muar dengan 768 mangsa, diikuti Tangkak (267 mangsa) dan Pontian (160 mangsa).

banjir

Sabarlah korang yang berada di Johor. Apapun, korang kena ambil langkah proaktif untuk mengurangkan kos kerosakan harta benda terutamanya kereta masing-masing!

Jom tengok 7 langkah yang wajib korang ingati ini.

Jangan panik.

Seeloknya, cari jalan alternatif dan jangan redah banjir. Kalau air masih tidak naik dengan deras, pandu kereta perlahan-lahan pada gear rendah (sekitar 20km/h) dan jangan lepaskan minyak. Kekalkan je momentum.

Katakanlah terperangkap di dalam jalan sesak dan banjir, Nauzubillah…

Sebelum air naik lebih tinggi, matikan enjin terlebih dahulu. Sumbatkan lubang ekzos kereta dengan sesuatu yang padat dan kalis air. Contohnya, plastik.

Cabut Terminal Bateri Kereta

Cabut terminal bateri kereta jika air sedang deras naik. Korang tak tahu berapa lama kereta akan berada di situ. Jadi lebih baik selamatkan ‘nyawa’ kereta.

Selamatkan Barang Berharga

Selamatkan semua barang berharga dan tinggalkan kereta. Bukan setakat air je naik dan memasuki kereta tau. Lumpur dan entah apa benda lagilah turut akan mengotorkan kereta korang.

Jangan Hidupkan Enjin

Jangan sesekali hidupkan enjin jika kereta masih ditenggelami banjir besar. Lebih baik hubungi mereka yang profesional seperti trak tunda untuk handle kereta tersebut selepas air surut.

Tanyakan bengkel mana yang boleh dipercayai. Kadangkala, mangsa banjir ni dah tak fikir panjang. Pakai hantar saja kereta ke bengkel terdekat asalkan kereta cepat siap.

Bila dah kena bayar mahal, baru tersedar. Perlu diingat, kos membaiki boleh menjadi tinggi jika komponen enjin rosak teruk.

Pandu Perlahan

Jika korang terpaksa juga redah jalan yang dilanda air banjir, pandu kenderaan dengan perlahan pada bahagian jalan paling tinggi dan jangan akibatkan ‘gelombang air’ di hadapan kereta.

Pandu berhati-hati ya bangsa Johor!

BACA JUGA: 5 Langkah Mengurangkan Kos ‘Repair’ Kereta Ditenggelami Banjir

Musim Hujan Tak Menentu Kadang Sampai Banjir! Elak Panik Kalau Kereta Naik Air & Ikut 6 Langkah Ini 1

7 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here