Home All Tazkirah Ini Adalah 5 Ciri-Ciri Hamba Allah Yang Berjaya ‘Pergi’ Dalam Keadaan Husnul...

Ini Adalah 5 Ciri-Ciri Hamba Allah Yang Berjaya ‘Pergi’ Dalam Keadaan Husnul Khotimah

2370
0
berjaya

Dalam banyak-banyak perkara, Allah SWT merahsiakan tiga perkara iaitu, Jodoh, Rezeki dan Kematian. Kita seringkali memikirkan bagaimana untuk berjaya dalam hidup, meraih wang yang banyak hingga kita lupa bagaimanakah nanti pengakhiran kita pulan menghadap ilahi. Adakah kita pergi kepadanya dalam keadaan Husnul Khotimah?

Setiap muslimin dan muslimat yang masih hidup sentiasa menanam azam untuk pergi dalam keadaan Husnul Khotimah. Walaupun umum mengetahui tidak semua akan berolehnya, namun tidak salah untuk kita menanam hajat untuk mendapatkannnya.

Pada hari ini, kami ingin berkongsi sedikit apakah ciri-ciri muslim yang berjaya pergi menghadap Ilahi dalam keadaan Husnul Khotimah.

5 Ciri-Ciri Hamba Allah Yang Berjaya ‘Pergi’ Dalam Keadaan Husnul Khotimah

1. Solat tepat waktu

Jika anda seringkali solat tidak ikut masa, apa kata tukar habit kurang baik itu dengan cuba untuk solat di awal waktu. Kurangkan qada’ solat kerana anda sudah mungkar arahan Allah SWT yang menuntut kita sebagai hambanya untuk mendirikan solat menyerahkan diri kepadanya.

2. Melazimi bacaan Al-Quran

berjaya

Walau sibuk manapun anda, pastikan cari masa untuk membaca Al-Quran. Kalau boleh dapat 5 baris ayat sudah mencukupi asalkan kita sudah cukup mendapat sedikit pengajaran darinya untuk dijadikan bekalan ketika di akhirat kelak.

3. Cintakan solat secara berjemaah daripada solat sendiri

Kita semua tahu pahala solat berjemaah lebih banyak daripada solat secara sendiri, namun masih lagi dapat dilihat ada yang suka solat seorang diri. Tahukah anda, solat berjemaah dapat menguatkan lagi hubungan antara kita sesama muslim.

4. Selalu solat tahajud

berjaya

Antara cara lain untuk mendekatkan diri dengan Maha Pencipta adalah dengan mendirikan solat sunat tahajjud di sepertiga malam. Bayangkan ketika orang lain sedang nyenyak tidur, anda korbankan masa tidur untuk menunaikan solat sunat, pasti anda rasa bahagia dan berjaya sebab dapat ‘Privacy Moment’ bersama Allah SWT.

5. Sentiasa membasahkan lidah dengan Zikrullah

Sebagai orang islam, antara cara untuk kita rasa dekat dengan pencipta kita adalah dengan memperbanyakkan zikrullah kepadaNya. Cukup sahaja 33 kali anda zikir Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar dan Lailahaillah. Orang yang selalu mengingati Allah SWT, pasti akan rasa takut untuk melakukan kemungkaran, jadi banyakkan berzikir kepadanya dan semoga berjaya.

Ini Adalah 5 Ciri-Ciri Hamba Allah Yang Berjaya ‘Pergi’ Dalam Keadaan Husnul Khotimah 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here