Home All Isu Semasa Gelombang Kedua COVID-19 Boleh Melanda Malaysia Di Pertengahan Bulan Jun

Gelombang Kedua COVID-19 Boleh Melanda Malaysia Di Pertengahan Bulan Jun

7224
1
Gelombang Kedua COVID-19 Boleh Melanda Malaysia Di Pertengahan Bulan Jun

Gelombang Kedua COVID-19 Boleh Melanda Malaysia Di Pertengahan Bulan Jun | Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memberi amaran bahawa Malaysia mungkin akan dilanda gelombang kedua jangkitan COVID-19 pada pertengahan Jun.

Pada taklimat harian COVID-19 semalam, beliau menjelaskan bahawa Institut Kesihatan Nasional Kementerian Kesihatan (NIH) telah meramalkan hasil kes COVID-19 untuk dua hingga empat minggu ke depan berdasarkan kepatuhan terhadap penjarakan sosial.

Merujuk kepada grafik matematik jangkitan, beliau menekankan pentingnya menjaga R0 Malaysia, yang disebut sebagai “R naught“, di bawah 0.3 seperti sekarang. R0 adalah istilah matematik yang menunjukkan bagaimana penyakit tersebut berjangkit dan dapat memberitahu anda jumlah rata-rata orang yang akan dijangkiti dengan penyakit ini.

BACA: Pakar Ramal Malaysia Mungkin Akan Mengalami Gelombang Kedua COVID-19

Gelombang Kedua COVID-19 Boleh Melanda Malaysia Di Pertengahan Bulan Jun 1

“Kami mahu mengekalkan R0 di bawah 0.3. Jika meningkat menjadi 1.6, ini bermakna kita berada di wilayah berbahaya dan dapat melihat lonjakan kes yang cepat”

Untuk mengelakkan senario terburuk ini, Dr Noor Hisham menekankan betapa pentingnya rakyat Malaysia mematuhi SOP (Prosedur Operasi Standard) Kementerian Kesihatan dan mengelakkan perhimpunan besar bagi memastikan tiada gelombang kedua wabak covid-19.

gelombang keduaYang penting adalah orang ramai perlu  mematuhi SOP – jarak sosial sekurang-kurangnya 1 meter, mencuci tangan dengan kerap dan diwajibkan memakai topeng muka di tempat awam sekiranya mempunyai gejala seperti selesema.

Sehingga hari ini 14 Mei, Malaysia mencatakan 40 kes positif COVID-19 baru dan satu kematian. Secara kumulatif, negara telah merekodkan 112 kes kematian dan 6,819 kes yang disahkan di mana 1,356 masih aktif.

Sumber

Gelombang Kedua COVID-19 Boleh Melanda Malaysia Di Pertengahan Bulan Jun 2

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here