Home All Keluarga Duit Isteri BUKAN Duit Suami, Kalau Nak Suruh Bayar Itu Ini Tanya...

Duit Isteri BUKAN Duit Suami, Kalau Nak Suruh Bayar Itu Ini Tanya Dulu

4752
6
Duit Isteri BUKAN Duit Suami, Kalau Nak Suruh Bayar Itu Ini Tanya Dulu

Duit Isteri BUKAN Duit Suami, Suruh Bayar Itu Ini Tanya Dulu | Dalam urusan rumah tangga satu perkara yang suami perlu fahamkan adalah mengenai duit dan pendapatan isteri. Lebih-lebih lagi bagi isteri yang bekerja. Perlu tahu bahawa duit isteri bukanlah duit suami, nak suruh isteri bayar itu dan ini kena tanya dulu. Jangan anggap pendapatan isteri, merupakan duit yang suami boleh gunakan sesuka hati.

Hadamkan betul-betul perkongsian daripada Firdaus Shakirin ini;

“Yang ini awak bayar, yang itu saya bayar”

Perlu diingatkan, duit isteri bukan duit suami.

Suami takde hak ke atas duit isteri, tapi isteri ada hak ke atas duit suami.

Sebelum nak suruh isteri bayar itu ini dalam rumahtangga, tanya dulu isteri, dia izinkan atau tidak duit dia digunakan oleh kita untuk meringankan beban kita.

BACA JUGA :: ‘Gaji Suami Kecil Dari Isteri, Tapi Tetap Beri Duit Nafkah Walaupun RM50’

Tanya dulu.

Jangan mempergunakan isteri dengan alasan dia bekerja, maka dia perlu bayar itu, perlu bayar ini. Setiap sen yang isteri gunakan untuk membayar apa yang sepatutnya menjadi tanggungjawab suami, perlu dia halalkan, perlu dia redha, jika tidak ianya akan menjadi haram.

Suami tak boleh guna duit isteri jika isteri tak izinkan.

Mampu Dalam Segala Segi

Sebab tu, kalau nak kahwin, kena mampu…mampu dari segala segi. Mampu tu kuncinya…bukan setakat mampu menyediakan mas kahwin dan wang hantaran, mampu buat album perkahwinan, mampu buat pelamin 3k, 4k, mampu sewa baju pengantin, mampu ambik photographer…tapi mampu memberi nafkah zahir dan batin apabila dah bergelar suami nanti.

Tempat tinggal, makan minum, pakaian dan perubatan, ini antara nafkah zahir yang seorang suami perlu sediakan tanpa sebarang syarat kepada isteri.duit isteri

Guna Pendapatan atau Duit Isteri Sesuka Hati

Jangan sesekali menganggap pendapatan isteri itu sebagai duit yang kita boleh gunakan sesuka hati untuk membayar hutang-hutang kita, membeli barangan-baranan keperluan dan belanja rumah, bil-bil utiliti dan sebagainya. Duit dia, is duit dia…kita takde hak, kecuali dia yang izinkan, dia halalkan dan dia redha untuk kita gunakan.

Jika tidak, kita yang jadi suami ni masih perlu gunakan duit sendiri untuk menjalankan tanggungjawab-tanggungjawab kita hatta sampai tinggal seringgit dalam dompet.Itu lebih baik daripada menggunakan duit yang bukan hak kita.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Memang ada benarnya suami perlu faham betul-betul hukum menggunakan duit isteri ini dalam menunaikan tanggungjawab rumahtangga.

Namun demikian dalam perkahwinan ada tolak ansurnya, isteri tidaklah begitu kejam hanya membiarkan suami menanggung segala kesempitan bersendirian. Apa yang penting suami faham, tahu tanggungjawab dan tidak mengambil kesempatan diatas ‘kemurahan’ hati isteri yang sudi membantu.

Duit Isteri BUKAN Duit Suami, Kalau Nak Suruh Bayar Itu Ini Tanya Dulu 1

6 COMMENTS

  1. Ust…gj sy semua sy srhkn bulat2 pd wife…mmg xsy akui gj wife lbh dr gj sy…tp yg sy kesalkn klu sy nk mntk duit belanja ay hr2 nk mkn…pun kena mrh…mntk duit rokok pun kena meh…smpai sy nl mencuri ust…tolonglh apa yg perlu ay buat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here