Home All Isu Semasa COVID-19 Di Malaysia Dijangka Berakhir Awal Mei Menurut Kajian Universiti Dari Singapura

COVID-19 Di Malaysia Dijangka Berakhir Awal Mei Menurut Kajian Universiti Dari Singapura

3083
1
COVID-19 Di Malaysia Dijangka Berakhir Awal Mei Menurut Kajian Universiti Dari Singapura

COVID-19 Di Malaysia Dijangka Berakhir Awal Mei Menurut Kajian Universiti Dari Singapura | Sebuah berita baik buat rakyat Malaysia apabila didapati sebuah kajian dari University of Technology and Design (SUTD), Singapura meramalkan penularan wabak COVID-19 yang menjejaskan pelbagai pihak bakal berakhir seawal 6 Mei ini.

Menurut SUTD, data yang dikeluarkan oleh SUTD Data-Driven Innovation Lab pada Jumaat lalu ini menggunakan modelΒ susceptible-infected-recoveredΒ (SIR) beserta jangkaan diatas graf.

Covid-19

Kaedah SUTD Bukan Sekadar Untuk Covid-19 Tetapi Digunapakai Untuk Penyakit Lain

Untuk pengetahuan, kaedah ini turut pernah digunakan sebelum ini bagi beberapa penyakit lain seperti wabak Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) serta AIDS.

Berdasarkan kajian yang dikongsikan, dunia hanya akan pulih sepenuhnya daripada wabak COVID-19 seawal 8 Disember ini manakala 29 Mei ini bakal menyaksikan peratusan jangkitan ini bakal menurun kepada 97 peratus.

Covid-19

Meskipun sekadar kajian dan ramalan, berita baik ini pastinya membuatkan orang ramai khususnya di Malaysia lega. Walau bagaimanapun, sama-sama kita nantikan pengumuman rasmi daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenai wabak COVID19 di Malaysia.

BACA: Tahniah! Vietnam Mula Longgarkan Penjarakan Sosial Setelah 8 Hari Berturut Tiada Kes COVID-19

Dalam pada itu, arahan daripada pihak kerajaan yang menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 12 Mei haruslah dipatuhi bagi memutuskan rantaian COVID19.

Bagi mereka yang berminat dengan data analytic boleh juga mendapatkan banyak info dari Tuan Fuad Latip pensyarah kejuruteraan UiTM:

πŠπ„πŒπ€π’πŠπˆππˆ π‚πŽπ•πˆπƒ-πŸπŸ— : 𝐏𝐊𝐏/πŒπ‚πŽ π…πšπ¬πš πŸ‘ : πŸπŸ”/πŸ’/πŸπŸŽπŸπŸŽπŸ”Ή Jumlah kes harian menurun: 51->38πŸ”Ή Jumlah sembuh meningkat: 99->…

Posted by Fuad Latip on Sunday, April 26, 2020

Baca Selanjutnya

COVID-19 Di Malaysia Dijangka Berakhir Awal Mei Menurut Kajian Universiti Dari Singapura 1

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here