Home All Keluarga Rupanya Cara Motivasikan Anak Lelaki,Mak Ayah Kena Beri Bintang BUKAN Pujian!

Rupanya Cara Motivasikan Anak Lelaki,Mak Ayah Kena Beri Bintang BUKAN Pujian!

1892
1
anak lelaki

Mendidik anak-anak tak kira anak lelaki dan anak perempuan ada caranya dan pendekatan yang berbeza. Mak ayah kena faham, rupanya perkara simple seperti beri sticker bintang pada anak lelaki atas sikap baiknya lebih berkesan dan boleh memberi motivasi berbanding ucapkan pujian.

Perkara ini dikongsikan oleh Penceramah GENDER INTELLIGENCE dalam memahami perbezaan keperluan dan kehendak lelaki dan perempuan, Encik Ahmad Shafiai Uda Jaafar atau dikenali dengan nama Pak Utih.

Berikut perkongsian tersebut sebagai panduan mak ayah;

ANAK LELAKI SUKA BINTANG BUKAN PUJIAN

1. Orang lelaki memang suka mempamerkan kehebatan dan pencapaiannya melalui bintang-bintang dan medal-medal. Dia rasa dikagumi. Pasukan beruniform telah membuktikan pandangan ini. Lebih banyak bintang terpamer didadanya menggambar lebih tinggi kuasanya dan pengalamannya.

2. Oleh itu, gunakan pendekatan ini untuk menarik minat anak-anak lelaki berlumba-lumba ke Tadika dan melonjak-melonjak membuat yang terbaik kerana bintang-bintang itu.

Sebaliknya budak perempuan, apabila guru puji dia, dia seronok sangat dan ingat apa yang guru sebut. Pulang ke rumah, dia cerita kepada ibunya. Esok pagi dia teruja untuk ke tadika untuk mendapat pujian lagi.

Rupanya Cara Motivasikan Anak Lelaki,Mak Ayah Kena Beri Bintang BUKAN Pujian! 1

3. Contoh anugerah bintang kepada mereka:

  • Guru bertugas tunggu di pintu pagar, mana-mana pelajar yang datang awal (top 5) pagi itu, dilekatkan bintang pada bajunya.
  • Mana-mana pelajar yang menolong guru tanpa disuruh, dilekat bintang.
  • Mana-mana pelajar memberi jawapan yang baik, dilekat bintang.
  • Mana-mana pelajar yang siap tugasan dengan baik, dilekat bintang.
  • Macam-macamlah guru-guru boleh fikirkan.

4. Apabila anak itu sampai di rumah, sama ada mereka yang menceritakan bintang-bintang itu atau ibubapa proaktif yang bertanya, yakinlah inilah cara yang terbaik anak-anak itu berkomunikasi kepada ibubapanya mengenai perkembangannya di Tadika. Kalau tidak, jika tanya dia, “Tadi di Tadika buat apa?”, Jawapannya, ” Tak tau”.

5. Ibubapa pula, ambil bintang-bintang itu, tampalkan di kalender khas untuk bintang-bintang anak itu. Gunakan calendar bintang-bintang ini untuk motivasikan dia ke Tadika.

6. Semasa HARI PENYAMPAIAN HADIAH, berikan hadiah kepada pelajar yang terbanyak bintangnya untuk tahun itu.

7, Disarankan untuk anak lelaki guna bintang. Anak perempuan sticker LOVE.

Selamat mencuba untuk motivasikan anak lelaki.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak ayah yang ada anak lelaki boleh cuba kaedah ini dalam memotivasikan mereka, untuk menjadi lebih baik dan lihat perubahannya nanti.

Sumber: Pak Utih’s Page

Rupanya Cara Motivasikan Anak Lelaki,Mak Ayah Kena Beri Bintang BUKAN Pujian! 2

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here