Home All Isu Semasa Pelajar India Bukan Muslim Cemerlang Ujian Tasawwur Islam, Netizen Teruja Ucap Tahniah!

Pelajar India Bukan Muslim Cemerlang Ujian Tasawwur Islam, Netizen Teruja Ucap Tahniah!

1978
0
Pelajar India Bukan Muslim Cemerlang Ujian Tasawwur Islam, Netizen Teruja Ucap Tahniah!

Pelajar India Bukan Muslim Cemerlang Ujian Tasawwur Islam, Netizen Teruja Ucap Tahniah! | Seorang pelajar India tidak menjadikan bukan beragama Islam sebagai penghalang buatnya untuk berjaya dalam mata pelajaran Tasawwur Islam.

Inilah dibuktikan oleh seorang pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Danau Kota, Setapak ini mengambil subjek Tasawwur Islam sebagai mata pelajaran elektif bagi menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020, Januari depan.

Lebih mengagumkan, M Dharshini tidak diajar guru kerana pertembungan jadual persekolahan dan hanya belajar berpandu modul yang dibekalkan, malah berjaya mengekalkan keputusan cemerlang.

Tasawwur Islam

Menurutnya, dia merupakan satu-satunya calon bukan Muslim di sekolahnya yang mengambil mata pelajaran berkenaan sejak tahun lalu dan berjaya memperoleh gred A+ atau A- setiap kali menduduki ujian.

Sebab Ambil Matapelajaran Tasawwur Islam

Ditanya mengapa mengambil subjek Tasawwur Islam, katanya sebagai menambah pengetahuan mengenai agama Islam selain ingin memenuhi hasrat ibu yang memintanya menyambung pengajian di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang tidak jauh dari rumah.Pelajar India Bukan Muslim Cemerlang Ujian Tasawwur Islam, Netizen Teruja Ucap Tahniah! 1

BACA JUGA: Pelihara Cucu Islam Sejak Lahir, Kasih Nenek Cina Buddha Tiada Sempadan

“Saya menyimpan impian untuk menyambung pengajian dalam bidang perubatan dan kebetulan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di Gombak yang paling hampir dengan rumah,” katanya sebagai harapan subjek berkenaan dapat memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan universiti.

Dharshini berkata, pada awalnya sukar untuk memahami Tasawwur Islam tanpa bantuan guru namun kerja keras dalam menelaah modul yang diberikan membantu dia menguasai subjek itu.

Rata-Rata Netizen Teruja Dan Bangga

Kisah Dharshini mendapat perhatian warganet selepas dia memuat naik ciapan bersama gambarnya dan markah diperoleh untuk subjek Tasawwur Islam dalam Ujian Penilaian dan Peperiksaan di laman sosial Twitter.

Ciapan itu mendapat pujian netizen yang kagum dengan prestasi gadis berkenaan walaupun bukan beragama Islam. Menurut seorang netizen ramai yang takut mempelajari tulisan jawi nanti masuk islam, namun berlainan pula gadis ini.Pelajar India Bukan Muslim Cemerlang Ujian Tasawwur Islam, Netizen Teruja Ucap Tahniah! 2 Pelajar India Bukan Muslim Cemerlang Ujian Tasawwur Islam, Netizen Teruja Ucap Tahniah! 3

Menurut Dharshini, dia mengakui mengikuti kelas jawi ketika di tingkatan satu dan dua bersama rakan sekelas lain di surau.

Wah bagusnya gadis ini, moga berjaya dengan SPM dan capai impian untuk ke menara gading!

Sumber: HM dan Twitter

Pelajar India Bukan Muslim Cemerlang Ujian Tasawwur Islam, Netizen Teruja Ucap Tahniah! 4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here