Home All Isu Semasa Bertahun-Tahun Jaga Anak Angkat, Wanita Sayu Terpaksa Lepaskan Pada Ibu Kandung

Bertahun-Tahun Jaga Anak Angkat, Wanita Sayu Terpaksa Lepaskan Pada Ibu Kandung

2717
0
Bertahun-Tahun Jaga Anak Angkat, Wanita Sayu Terpaksa Lepaskan Pada Ibu Kandung

Tiada ibu bapa yang rela berpisah dengan anak tersayang. Tidak kira anak kandung mahupun anak angkat, naluri keibubapaan pastinya membuatkan kasih sayang dicurah dengan penuh keikhlasan.

Sebak terpaksa melepaskan anak angkat

Seperti dikongsi seorang gadis dikenali sebagai Tuhfah Nazihah Tarmizi di laman Facebook yang merakamkan momen terakhir adik angkatnya bersama keluarga mereka sebelum dikembalikan kepada keluarga kandung.

Video yang dimuat naik itu menunjukkan ibunya, Norlida Abu Hassan menangis teresak-esak memberikan ciuman dan dakapan terakhir kepada anak angkatnya itu selepas enam tahun menjaganya.

Malah, kanak-kanak itu yang dikenali sebagai Amir itu turut kelihatan muram dan sedih menahan tangisan serta cuba memahami perpisahan yang bakal berlaku.

Tawar diri jaga Amir

Menjelaskan lebih lanjut, Tuhfah berkata pada awalnya ibunya menawarkan diri untuk menjaga kanak-kanak tersebut selama dua minggu sementara ibu Amir sedang melanjutkan pengajian ketika itu.

Dengan takdir Allah, mereka diberi peluang untuk menjaga sehingga enam tahun. Kini, ibu Amir datang mengambilnya kembali apabila sudah mempunyai kehidupan yang lebih stabil.

Pergilah nak pada ibumu

anak angkat

BACA JUGA :: Pahala Istighfar Seorang Anak Bahagiakan Ibu Bapa Yang Telah Tiada, Allahuakbar

Walaupun berat menerima kenyataan itu, Norlida reda menerima kenyataan terpaksa melepaskan anak tersayang. Dia merelakan anak itu pulang ke pangkuan ibu kandung dan bersyukur dengan kenangan indah bersama selama enam tahun.

Semoga keluarga ini tabah melalui perpisahan insan tersayang. Semoga ikatan kekeluargaan yang dibina akan terus berkekalan selama-lamanya.

Sumber: Tuhfah Nazihah Tarmizi , Norlida Abu Hassan

Bertahun-Tahun Jaga Anak Angkat, Wanita Sayu Terpaksa Lepaskan Pada Ibu Kandung 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here