Home All Isu Semasa Pasangan Ini Sediakan Barang Keperluan Di Rak Hadapan Rumah Untuk Membantu Mereka...

Pasangan Ini Sediakan Barang Keperluan Di Rak Hadapan Rumah Untuk Membantu Mereka Yang Memerlukan

2171
0
bahan keperluan

Pasangan Ini Sediakan Barang Keperluan Di Rak Hadapan Rumah Untuk Membantu Mereka Yang Memerlukan | Prihatin dengan kesejahteraan orang lain yang memerlukan bantuan semasa perintah kawalan pergerakan (PKP), sepasang suami-isteri telah meletakkan rak di luar rumah mereka di Taman Murni, Parit Buntar dan mengisinya dengan barang-barang runcit.

Kamaruddin Shah, yang bekerja sendiri, dan isterinya Dr Nurulakmal Sharif meletakkan pelbagai barang seperti beras, tepung, gula dan makanan kering di dalam kabinet, untuk diambil oleh mereka yang memerlukan barang-barang ini semasa PKP.

“Kami memulakan inisiatif ini sejak PKP bermula dan telah menghabiskan lebih dari RM2,000 untuk bahan makanan setakat ini.

BACA: Demi Salurkan Bantuan Kepada Orang Asli, Cikgu Mie Sanggup Redah Hutan Guna Kapcai!

“Kami bernasib baik kerana mempunyai rakan dan ahli keluarga yang menyumbangkan wang untuk mendapatkan lebih banyak barang makanan untuk memenuhi permintaan keluarga yang memerlukan barang-barang ini,” katanya ketika dihubungi.

“Ada juga masa kita mendapati rak dipenuhi dengan barang-barang tanpa kita sedari,” katanya, sambil menambah bahawa rak itu terbuka untuk umum sepanjang masa.

Kamaruddin, 46, mengatakan sekitar 100 orang telah mendapat manfaat dari inisiatif yang mereka namakan Gebok Rezeki itu untuk mendapatkan bahan makanan percuma.

“Mereka dibenarkan untuk mengambil apa sahaja yang mereka perlukan kerana sukar bagi sesetengah orang untuk mendapatkan bekalan makanan semasa MCO,” katanya.

“Kami melakukan yang terbaik untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik.”

barang keperluan

Idea Pengagihan Barang Keperluan Secara Selamat Semasa PKP

Kamaruddin mengatakan idea untuk meletakkan rak bahan keperluan di luar muncul berikutan penglibatan mereka dalam program amal sebelumnya.

“Saya dan isteri mengagihkan makanan kepada mangsa banjir di Kelantan pada tahun 2014.

“Sebelumnya kami membungkus barang keperluan seperti barangan runcit kering dan mengedarkannya pada bulan puasa kepada yang memerlukan.

“Oleh kerana pergerakan dibatasi, kami mengemukakan idea untuk rak yang dilengkapi dengan barang keperluan,” tambahnya.

Kamarudin juga mengatakan bahawa dia bersyukur kerana jirannya tidak mempunyai keluhan mengenai semakin banyak orang yang datang untuk mengambil barang keperluan dari rak.

“Mereka menyedari inisiatif kami untuk membantu mereka yang memerlukan barang-barang ini semasa PKP.

“Kami berharap lebih banyak orang akan melakukan inisiatif membantu dari segi bahan keperluan di kawasan kejiranan mereka kerana ramai yang kehilangan sumber pendapatan mereka.

“Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu saling membantu selama masa-masa sukar ini,” tambahnya.

Baca Selanjutnya

Pasangan Ini Sediakan Barang Keperluan Di Rak Hadapan Rumah Untuk Membantu Mereka Yang Memerlukan 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here