Home All Isu Semasa Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1...

Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1 Juta Sebulan!

3095
0
Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1 Juta Sebulan!

Ciapan penceramah motivasi Azizan Osman di Twitter beberapa hari lalu nyata mengundang kritikan daripada para netizen di negara ini.

Dalam ciapan yang dibuat pada 16 Ogos, Azizan yang terkenal sebagai penceramah motivasi berkongsi sindiran mengenai golongan peniaga yang tidak berjaya membuat jualan sebanyak RM1 juta sebulan.

Azizan Osman

Berniaga ke isi masa lapang?

Tidak bersetuju dengan sindiran yang dibuat Azizan itu, netizen kemudiannya tampil memberikan pandangan mereka mengenai perkara itu dengan jumlah retweet and comments di ciapan tersebut kini sudah pun mencapai 2,500 perkongsian.

Fungsi retweet and comments di Twitter membolehkan pengguna lain berkongsi kembali ciapan asal dan menambah komen serta pandangan mereka bersama sebelum berkongsikan dengan pengikut mereka.

Menurut mereka, ada sesetengah peniaga bukan sahaja mengejar keuntungan tetapi lebih kepada untuk menyara kehidupan demi membahagiakan keluarga di samping mencari keberkatan hidup.

Azizan Osman Azizan Osman Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1 Juta Sebulan! 1

Bukan begini caranya memotivasi

Tidak sahaja mempertahankan perniagaan yang dijalankan bukannya untuk mengisi lapang, malah netizen turut berpendapat kenyataan tersebut sedikit sebanyak menyinggung perasaan golongan peniaga.

Walaupun menyedari sindiran yang dibuat itu adalah untuk memotivasikan namun susunan dan pilihan ayat yang digunakan sepatutnya disusun dengan lebih cermat bagi mengelakkan orang ramai terasa.

Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1 Juta Sebulan! 2 Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1 Juta Sebulan! 3

Azizan Osman Pakar jual air liur

Selain daripada menegur dan mempertikaikan sindiran yang dibuat penceramah motivasi itu, netizen juga pada masa sama turut mempersoalkan kredibiliti Azizan Osman dalam memberikan nasihat kepada peniaga.

Azizan Osman pada 2016 pernah dinafikan beberapa universiti di atas dakwaannya memiliki pengiktirafan sijil doktor falsafah PHD dan pernah menjadi topik perbualan hangat suatu ketika dahulu.

Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1 Juta Sebulan! 4

Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1 Juta Sebulan! 5

Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1 Juta Sebulan! 6

Apa pula pandangan anda mengenai perkara ini? Adakah patut sindiran tersebut diberikan kepada golongan peniaga atau sepatutnya motivasi yang lebih baik diberikan?

BACA JUGA: Aplikasi ‘Check Scammers CCID’ Bantu Pengguna Menyekat Penambahan Mangsa Penipuan Dalam Talian

Azizan Osman Teruk Dikritik Netizen Kerana Persenda Peniaga Tak Buat ‘Sales’ RM1 Juta Sebulan! 7

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here