Home Pengetahuan Aplikasi ‘Check Scammers CCID’ Bantu Pengguna Menyekat Penambahan Mangsa Penipuan Dalam Talian

Aplikasi ‘Check Scammers CCID’ Bantu Pengguna Menyekat Penambahan Mangsa Penipuan Dalam Talian

2289
2
Aplikasi ‘Check Scammers CCID’ Bantu Pengguna Menyekat Penambahan Mangsa Penipuan Dalam Talian

Aplikasi ‘Check Scammers CCID’ Bantu Pengguna Menyekat Penambahan Mangsa Penipuan Dalam Talian | Penipuan panggilan melalui telefon sudah tidak asing lagi pada zaman kini. Bilangan mangsa penipuan dalam talian sudah terlalu ramai.

Apa lagi ketika negara kita sedang berjuang untuk menghalang penyebaran virus Covid-19, terdapat segelintir individu yang cuba mengambil kesempatan atas masalah ini.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebelum ini telah pun melancarkan sebuah halaman khusus bagi memudahkan pengguna menyemak beberapa info, sekaligus dapat mengelak menjadi mangsa penipuan dan scam.

scammers

Aplikasi Check Scammers CCID Bantu Semakan Awal

Aplikasi tersebut telah dinamakan sebagai ‘Check Scammers CCID’, bertujuan untuk membantu anda membuat semakan terlebih dahulu berkenaan sesuatu nombor akaun bank atau nombor telefon bagi mengelakkan anda menjadi mangsa penipuan.

Melalui aplikasi tersebut, apabila pengguna melakukan semakan, paparan maklumat yang tertera akan membolehkan anda mengetahui sama ada akaun bank atau nombor telefon berkenaan mempunyai rekod polis ataupun sebaliknya.

BACA: Pemuda Biasiswa NASA Akui Kena Scam, Satu Malaysia Kena Game Dengan Scammer!

Ini boleh meningkatkan lagi kepercayaan sekaligus dapat mengelakkan anda daripada menjadi mangsa. Untuk anda yang menggunakan peranti Android dan kerap melakukan pembelian atas-talian, anda boleh menyemak aplikasi ‘Check Scammers CCID’ ini.

Orang ramai perlu bersikap lebih berwaspada dengan golongan individu yang cuba untuk meminta sumbangan atau dana atas nama bantuan untuk disalurkan kepada pesakit Covid-19.

Baca Selanjutnya

Aplikasi ‘Check Scammers CCID’ Bantu Pengguna Menyekat Penambahan Mangsa Penipuan Dalam Talian 1

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here