Home All Tazkirah Hebatnya Amalan Ini Setiap Hari Jumaat, Allah Ampunkan Dosa Sebanyak 80 Tahun

Hebatnya Amalan Ini Setiap Hari Jumaat, Allah Ampunkan Dosa Sebanyak 80 Tahun

5748
0
Hebatnya Amalan Ini Setiap Hari Jumaat, Allah Ampunkan Dosa Sebanyak 80 Tahun

Hebatnya Amalan Ini, Jika Diamalkan Setiap Hari Jumaat, Allah Ampunkan Dosa Sebanyak 80 Tahun

Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Sesiapa yang berselawat ke atasku sebanyak 80 kali pada hari Jumaat, Allah swt akan mengampunkan dosanya sebanyak 80 tahun. Telah ditanya; Wahai Rasulullah s.a.w, Bagaimanakah selawat itu? Baginda menjawab “Allah humma salli ala muhammadin abdika wa nabiyyika wa rasulikan nabiyyil ummi” (Ya Allah, limpahkanlah rahmat kepada Sayidina Muhammad seorang hamba, Nabi dan utusanMu yang ummi”) [Al-Qawl al-Badee’; Al Muassah al-Rayyan; Takhreej Al-Ihya; Dar Al-Hadith)

BACA: Nak Elak Gangguan Makhluk Halus Sebelum Tidur Ambil Air Suam Dan Secubit Garam

Selawat pada hari Jumaat 80 kali boleh menghapuskan dosa. Rasulullah s.a.w. juga ada bersabda yang menyatakan:

hari jumaatGambar Sekadar Hiasan

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah (SAW) bersabda
“Sesiapa yang membaca selawat seperti ini sebanyak lapan puluh kali sejurus selepas sembahyang Asar pada Hari Jumaat, sebelum bangun dari tempat sembahyangnya, akan diampunkan dosanya sebanyak 80 tahun dan diberikan pahala 80 tahun ibadah.
Allahumma Solli ‘Alaa Muhammadinin Nabiyyil Ummiyyi wa-’Alaa Aalehi wa-sallim Tasleeyma.[Al-Jami Al-Saghir; Allamah Sakhaawi RA dalam Al-Qawl al-Badee’; Imaam Daraqutni RA and Al Muassah al-Rayyan]

Dari Aus bin Aus r.a.katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya di antara hari-harimu yang paling utama sekali ialah hari Jumaat, maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada hari itu, sebab sesungguhnya bacaan selawatmu itu ditunjukkan kepadaku. Para sahabat berkata: Ya Rasulullah, bagaimanakah selawat kita semua itu dapat ditunjukkan kepada Tuan, sedangkan Tuan sudah hancur tubuhnya? Nabi s.a.w bersabda: Sesungguhnya Allah mengharamkan pada tanah untuk makan tubuh sekelian Nabi. (Riwayat Abu Dawud dengan isnad sahih.)

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
“Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, sesiapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali) “. (Riwayat Al Baihaqi)

BACA: Kenapa Penghulu Segala Hari Dinamakan Jumaat?

Hebatnya Amalan Ini Setiap Hari Jumaat, Allah Ampunkan Dosa Sebanyak 80 Tahun 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here