Home All Agong Bertitah Aktiviti Ketenteraan AS Dan China Di Laut China Selatan &...

Agong Bertitah Aktiviti Ketenteraan AS Dan China Di Laut China Selatan & Isu PATI Perlu Diberi Perhatian

3686
1
Agong Bertitah Aktiviti Ketenteraan AS Dan China Di Laut China Selatan & Isu PATI Perlu Diberi Perhatian

Agong Bertitah Aktiviti Ketenteraan AS Dan China Di Laut China Selatan & isu PATI Perlu Diberi Perhatian | Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah, Malaysia perlu memberi perhatian terhadap peningkatan aktiviti ketenteraan oleh Amerika Syarikat (AS) dan China di Laut China Selatan.

Sejak kebelakangan ini, semakin banyak aktiviti melibatkan ketenteraan AS dan China yang menimbulkan tanda tanya.

Menurut baginda, Malaysia perlu merangka strategi bersesuaian untuk melindungi kepentingan negara.ketenteraan

Dalam kesibukan Malaysia menangani isu pandemik COVID-19 dalam negara, beberapa perkara penting sedang berlaku seperti aktiviti ketenteraan ini yang memerlukan pemerhatian rapi.

Pada April lalu, Amerika Syarikat telah menghantar dua kapal perang ke Laut China Selatan selepas kapal milik China dilaporkan menceroboh kawasan perairan Malaysia. Pencerobohan yang dilakukan kapal Haiyang Dizhi 8 itu dikatakan berada terlalu hampir dengan kapal eksplorasi Malaysia yang sedang melakukan aktiviti penggalian.

“Malaysia perlu sentiasa peka kepada domain maritim negara di samping terus merangka strategi untuk mendukung aspirasi geopolitik negara.”

Baginda bertitah semasa merasmikan Mesyuarat Pertama, Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 di Dewan Rakyat hari ini. Baginda turut berharap, kerangka strategi dan dasar pertahanan masa depan Malaysia mengambil kira kepentingan diplomasi pertahanan, dasar luar yang pragmatik, triti antarabangsa dan kedudukan geopolitik negara di Rantau Asia Pasifik.

Sementara itu, baginda bertitah supaya kerajaan merangka pendekatan omprehensif dalam menangani kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI) secara menyeluruh. Memandangkan isu ini bakal menimbulkan pelbagai masalah dari segi ekonomi, sosial dan keselamatan Malaysia.ketenteraan

“Sempadan negara yang terbuka luas perlu terus diperkukuh dalam usaha mengekang laluan rentas sempadan PATI,” titah baginda.

Sebelum ini, Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata kehadiran kapal perang di Laut China Selatan berpotensi meningkatkan ketegangan yang akan menggugat keamanan, keselamatan dan kestabilan. Ianya perlu diselesaikan berdasarkan prinsip undang-undang antarabangsa termasuk Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Undang-Undang Laut (UNCLOS) 1982.

Artikel berkaitan: Bagaimana Malaysia Tersepit Diantara Pertembungan China Dan USA Di Laut China Selatan Ketika Ini

Agong Bertitah Aktiviti Ketenteraan AS Dan China Di Laut China Selatan & Isu PATI Perlu Diberi Perhatian 1

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here