Home All Keluarga Waktu Tua Sepatutnya Relaks, Bukan Stress Duit Tak Cukup Sebab Anak-Anak!

Waktu Tua Sepatutnya Relaks, Bukan Stress Duit Tak Cukup Sebab Anak-Anak!

112027
0
waktu tua

“Mak ayah, kalau ada anak jangan terlalu yakin yang anak-anak akan jaga anda bila tiba waktu tua. Anak anda anak yang baik tetapi pasangan mereka mungkin lain perangainya.”

Ini antara perkongsian Hafiz Mustapge CuteCarry (Certified Image Consultant DLKM (JPK) Tahap 5, yang akan buat anda berfikir dalam-dalam. Kerana, dalam soal masa depan sememangnya amat sukar untuk diduga.

Awak Tiada Anak, Esok Tua Siapa Hendak Jaga?

Seorang wanita tanya saya “awak tiada anak esok tua siapa hendak jaga?”

Saya ketawa tanya dia balik “puan confident ke bila dah tua esok anak-anak puan akan jaga puan?”

Saya dah biasa diajukan soalan ini dan oleh itu sedikit pun tidak sentap. Serious saya okay je.

Saya pernah ke Pusat Penjagaan Orang Tua. Bila ditanya 90% daripada warga tua tersebut ada anak. Mana pergi anak mereka dan kenapa dihantar ke rumah orang tua?

Jika ada anak jangan terlalu yakin mereka akan menjaga anda bila tua nanti. Anak anda anak yang baik tetapi pasangan mereka mungkin lain perangainya.

Simpanlah duit untuk hari tua. Betapa ramai warga tua yang sudah pencen kena bekerja kembali kerana duit habis sebab bagi anak.

Seorang pakcik berusia 65 tahun pinjam sana sini sebab duit pencen habis bagi modal anak buka kedai runcit. Tapi anaknya jenis budak main-main buat business. Habis duit sampai tutup kedai.

waktu tua

Jika Anak Jaga Waktu Tua, Itu Bonus

Kisah lagi satu ialah makcik yang semua anak perempuan. Masa muda makcik dan arwah suami susah payah habis duit untuk anak-anaknya untuk universiti. Tapi semua anak kahwin awal dan tak bekerja jaga anak. Makcik tu pun nasib baik survive dengan duit pencen. Simpanan pun takde sangat. Taklah merasa senang sangat bila dah pencen.

Jangan belanja habis tau duit gratuiti, golden handshakes, KWSP dan sebagainya. Simpanlah.

Waktu tua sepatutnya relaks bukan stress duit tak cukup sebab anak-anak.

Jika anak anda jaga waktu tua itu adalah bonus. Saya tidaklah anak yang baik sangat.
Setakat ini saya hanya mampu beri my parents rumah semi D sebiji, kereta sebiji dan duit poket empat angka seorang untuk ibu bapa. Cukuplah untuk mereka belanja hari-hari. Bapa pun ada pencen. (mungkin lebih dari cukup kut).

So ingat lah jangan obses confident ada anak yang boleh support kita waktu tua. You’ll never know your future.

Tapi jika orang tanya anak berapa janganlah meroyan mungkin dia hanya nak bersembang. Rezeki keturunan akan datang tepat pada masanya.

Positif tau. Saya pun positif yang perempuan tu hanya concern about my future. Jangan marah-marah tau.

Ada pengalaman ditanya soalan macam tu?
Share sikit.
Love Hafiz #cutecarry

Sumber/Foto : CuteCarry , instagram CuteCarry

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here